Helsingin alla kummittelee neljä haamuasemaa – HS tutustui kummajaisiin

Etusivu Foorumit Kotimaa Helsingin alla kummittelee neljä haamuasemaa – HS tutustui kummajaisiin

Tämä aihe sisältää 0 vastaukset, 0 kirjoittajaa, ja siihen kirjoitti viimeksi  kurppa 4 vuotta, 8 kuukautta sitten.

Esillä 1 viesti (kaikkiaan 1)
 • Julkaisija
  Viestit
 • #110060 Ilmoita asiaton viesti

  kurppa
  Jäsen

  Syvällä Helsingin alla on neljä suurta maanalaista hallia, jotka on aikanaan louhittu metroasemiksi. Kohta aletaan rakentaa viidettä Keski-Pasilaan.
  KAUPUNKI 15.2.2015 2:00Teppo Moisio
  HELSINGIN SANOMAT
  .

  Tässä jo jossain, on ainoastaan pieneniä esimerkkejä totuuksistaan kuka, ketkä ja mistäpäin ovat ainoinaan jo 1970-luvulta saakka, niin maksaneet kuin käskytettyinä tehneet kaiken tämän ylimääräisensä ja nykyisin täysin mokaamansa tekosensa.

  Stadilaisethan eivät edelleenkään edes itse hyväksy tietenkään vastaavanlaisia totuuksia omista todella suurista mokistaan. Maksajina ei suinkaan ole ollut neljä pääkaupunkisuuntamme kaupunkia ollenkaan asukkaineen vaan OMA LANDENSA.

  Kampissa nykyisen asemalaiturin alla on toinen, yhtä suuri asemahalli. Se louhittiin 1970-luvulla silloin suunniteltua U-metrolinjaa varten – samalla, kun nykyisen metron tunneli louhittiin. U-metro jäi rakentamatta, eikä suunnitelmaan aiota enää palata.

  Kampin ala-asema on Helsingin metron asemavarauksista se, joka muistuttaa eniten oikeaa haamuasemaa. Siellä on valmiit sepelipenkereet etelästä pohjoiseen kulkevia metroratoja varten. Asemalaitureita ei kuitenkaan ole rakennettu, vaan valtavassa hallissa on maalattia.

  Tyhjässä luolassa kaikuu vain yli kulkevien metrojen jyly. Tilassa on pumppuasema, joka käydään tarkistamassa noin kerran kuussa.

  TERHI LIIMU HS
  http://hs11.snstatic.fi/webkuva/taysi/560/1423887856816?ts=549
  Kampin metroaseman alla on suuri, valmiiksi louhittu aihio toista asemahallia varten. Se on ollut tyhjillään yli kolmekymmentä vuotta eikä välttämättä koskaan tule käyttöön.

  Hakaniemi

  Nykyisessä metrotunnelissa on Kampin lisäksi myös toinen haamuaseman aihio. Se on Hakaniemessä.

  Hakaniemen asema suunniteltiin alun perin Kampin tapaan U-linjan ja rakennetun nykymetron risteysasemaksi. Asemalaiturien oli määrä olla rinnakkain, ja pitkien liukuportaiden oli määrä tuoda matkustajat laiturien väliin.

  U-linjan laiturihalleja ei louhittu kokonaan, mutta aseman seinän takana on noin 70 metrin pituinen pätkä sen aihiota. Tila on nyt varastona, mutta paikallisjunille tarkoitetun Pisara-radan myötä siitä voi vielä tulla ihan oikea maanalainen juna-asema.

  Jos Pisara-rata päätetään rakentaa, voidaan Hakaniemen toisen junahallin louhimista jatkaa siitä mihin 35 vuotta sitten jäätiin.

  Yhtään oikeaa haamuasemaa, jonka läpi junat kulkisivat pysähtymättä, ei Helsingin metrossa enää ole. Helsingin yliopiston asema, entinen Kaisaniemi, oli sellainen vuoteen 1995 asti.

  Asema rakennettiin muun metron kanssa yhtä aikaa, mutta se jätettiin keskeneräiseksi. Junat kulkivat pysähtymättä sen ohi vuodesta 1981 vuoteen 1995, jolloin asema avattiin matkustajille.

  Ihan valmiiksi asemaa ei kuitenkaan tehty. Asemalaiturin pohjoispäässä, lukitun oven takana parempia aikoja odottaa puoleen väliin asti louhittu kuilu Kaisaniemen puistoon vieviä liukuportaita varten.

  http://hs12.snstatic.fi/webkuva/taysi/560/1423887855304?ts=549
  Hakaniemessä nykyisen asemahallin rinnalle on louhittu pieni osa toisen asemahallin aihiota. Louhintaa jatketaan ja tälle paikalle rakennetaan paikallisjunien maanalainen asema, jos Pisara-rata rakennetaan. Nykyään se on varastokäytössä.

  Munkkivuori

  Helsingissä on myös 20 vuotta Kampin ja Hakaniemen asemia vanhempi metroaseman aihio. Se sijaitsee Munkkivuoren ostoskeskuksen alla.

  Munkkivuoren metroaseman tarina on samankaltainen kuin Pasilassa. Kun vuonna 1961 valmistunut ostoskeskus oli rakenteilla, Helsingissä kohistiin metron rakentamisesta.

  Tuolloin suunniteltiin aivan maanpinnan alla kulkevaa kevytmetroa. Kevytmetro olisi muodostanut laajan, raitiovaunumaisen verkoston, johon olisi rakennettu vähän kerrassaan yli sata asemaa.

  Suunnitelma kevytmetrosta hylättiin ja se korvattiin syvemmällä kulkevalla, raskaammalla junalla.

  Munkkivuoren metroaseman lippuhallissa palvelee nyt ostoskeskuksen Alko. Sen alla on keskeneräinen, louheen täyttämä ja kellarin hajuinen halli, jonne metro ei koskaan saavu.

  http://hs11.snstatic.fi/webkuva/taysi/560/1423887857512?ts=443
  Helsingin yliopiston aseman pohjoispäädyssä on puoleen väliin asti louhittu kuilu toista sisäänkäyntiä varten. Kuilun edustaa käytetään varastona, jossa on muun muassa aseman esittelyvitriinistä poistettuja veistoksia.

  Asematunneli

  Kevytmetrolle ehdittiin louhia toinenkin käyttämättä jäänyt asema-alue. Se tehtiin Rautatieaseman edustalle Kaivokadun alle 1960-luvun alussa.

  Kun Asematunnelia rakennettiin, metropäätöstä vasta odoteltiin. Varmuuden vuoksi pinnan tuntumassa kulkevalle metrolle piti varata tila Asematunnelista.

  Koska metro lopulta rakennettiin syvemmälle, Asematunnelin läpi kulkevaa metrokuilua ei koskaan tarvittu. Alun perin metroa varten louhittu tila tuli sittemmin helsinkiläisille tutummaksi squashhallina.

  Vuonna 2009 asematunnelissa repesi valtava vesiputki, ja kevytmetroa varten tarkoitettu kuilu täyttyi vedellä. Squashkenttiä ei ole avattu enää suuren vesivahingon jälkeen.

  http://hs10.snstatic.fi/webkuva/taysi/560/1423887857513?ts=549
  HKL:n metrovalvomon kuljettaja-liikenteenohjaaja Markku Kari Hakaniemen toisessa, keskeneräisessä asemahallissa, joka toimii Helsingin kaupungin varastotilana.

  Keski-Pasila

  Keski-Pasilassa aletaan pian rakentaa Helsingin uusinta metroasemaa, jota ei ehkä koskaan oteta käyttöön. Entisen ratapihan paikalle nousevan kauppakeskuksen kellariin valetaan tilat metroasemaa varten siltä varalta, että Pasilaan vielä joskus vedetään metrolinja.

  Tila varataan asemalle nyt, koska jälkikäteen sen rakentaminen olisi muuten vaikeaa ja kallista. Metroa ei kuitenkaan ole tulossa yli kymmeneen vuoteen, jos koskaan.

  ”Tila pystytään käyttämään pysäköintihallina tai mahdollisesti urheiluhallina”, sanoo ostoskeskusalueen rakentamishankkeesta vastaava Tapio Salorakennusyhtiö YIT:stä.

  Pasilan asemavaraus liittyy suunnitelmaan Töölön metrosta. Metro kulkisi mahdollisesti Pasilasta Töölön kautta Kamppiin.

  http://hs12.snstatic.fi/webkuva/taysi/560/1423887852716?ts=549

  Artikkelia varten on haastateltu HKL:n metrojohtaja Tapio Hölttää, entistä metron kiinteistöpäällikköä Seppo Jussilaa, metrohistoriikin kirjoittanutta Tapio Tolmusta sekä metrovalvomosta kuljettaja-liikenteenohjaaja Markku Karia.

  Oikeastaan mitä tämä heille itselleen ennää edes kuuluu siksi, koska mahdolliset työmatkansa ovat jo nykyisin parin-kolmen minuutin päässä. Jos edes sitäkään ennenaikaistettuina jo nollistaan saakka.
  Onneksi ei ole välimerenkaltaista vesialuetta välillämme, ettei VPK:me tartte heittiä pelastaa ja taas uudelleen nostaa kuiville omiksi ylimmiksi kekkuloiksi heille edelleen alentuen.

Esillä 1 viesti (kaikkiaan 1)

Alueelle ‘Kotimaa’ ei voi kirjoittaa uusia aiheita eikä vastauksia olemassaoleviin aiheisiin.