Bon appetit

Etusivu Foorumit Kotimaa Bon appetit

Tämä aihe sisältää 19 vastaukset, 0 kirjoittajaa, ja siihen kirjoitti viimeksi  Kalle Pohjola 9 vuotta, 3 kuukautta sitten.

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 20)
  • Julkaisija
    Viestit
  • #82678 Ilmoita asiaton viesti

    Utelias-
    Jäsen

    Suomen eduskuntavaalit ovat oven takana. Suomen vaalit? Puolueethan ovat paasanneet kyllästymiseen asti Kreikasta, Irlannista ja Portugalista.

    Nyt puhe on kuitenkin suomalaisesta kalasta. Aamun Hesari kertoo, että kotimaisen kalan kulutus / myynti on romahtanut takavuosista. Suomessa syödään Norjan kassilohta lähes yhtä paljon kuin kaikkia kotimaisia kaloja yhteensä.

    Miksi Norjan kassilohi ja Aasian tuore tonnikala on on syrjäyttäneet markettien tiskeiltä kotimaisen luonnonkalan? Olisiko syynä saatavuus ja hinta? Miksi Kanadasta lennätetty savustettu siika on halvempaa kuin kotimainen lähiruoka?

    Mutta ei vajota synkkyyteen. Suomessa on vielä voimakas vapaa-ajan kalastusharrastus. Vielä on änkyröitä, jotka haluavat onkia itse ahvenensa. Pakastealtaan valmiiksi laitetut suupalat ovat heille kauhistus. Kalapuikoista puhumattakaan.

    #897944 Ilmoita asiaton viesti

    äärikapitalisti
    Osallistuja
    Utelias-, post: 10856491 wrote:
    Miksi Norjan kassilohi ja Aasian tuore tonnikala on on syrjäyttäneet markettien tiskeiltä kotimaisen luonnonkalan? Olisiko syynä saatavuus ja hinta?

    bon apetit vaan:http://yle.fi/ecepic/archive/00332/it_meri_sinilevalau_332593b.jpg
    it_meri_sinilevalau_332593b.jpg

    #897945 Ilmoita asiaton viesti

    derechas
    Jäsen
    Utelias-, post: 10856491 wrote:
    Suomen eduskuntavaalit ovat oven takana. Suomen vaalit? Puolueethan ovat paasanneet kyllästymiseen asti Kreikasta, Irlannista ja Portugalista.

    Nyt puhe on kuitenkin suomalaisesta kalasta. Aamun Hesari kertoo, että kotimaisen kalan kulutus / myynti on romahtanut takavuosista. Suomessa syödään Norjan kassilohta lähes yhtä paljon kuin kaikkia kotimaisia kaloja yhteensä.

    Miksi Norjan kassilohi ja Aasian tuore tonnikala on on syrjäyttäneet markettien tiskeiltä kotimaisen luonnonkalan? Olisiko syynä saatavuus ja hinta? Miksi Kanadasta lennätetty savustettu siika on halvempaa kuin kotimainen lähiruoka?

    Mutta ei vajota synkkyyteen. Suomessa on vielä voimakas vapaa-ajan kalastusharrastus. Vielä on änkyröitä, jotka haluavat onkia itse ahvenensa. Pakastealtaan valmiiksi laitetut suupalat ovat heille kauhistus. Kalapuikoista puhumattakaan.

    Vähän aikaa sitten samasta asiasta saitilla keskusteltiin, olisiko tässä myös jonkinlaisesta uusavuttomuudesta kyse kun tumpelot vanhemmat syöttää lapsilleen kalapuikkoja ja valehtelee että ne on kalasta joka kasvaa Suomen järvissä joita sinä Jani Petteri viime kesänä mato ongella sait ja jotka sitten naapurin kolli vei.

    Sit toisekseen meillä tuo norjan kassilohi on kymmeniä % halvempaa kuin Hispaniassa( eikä johdu pelkistä rahtikuluista) norskit syöttä meille ylikapasiteettiään ja pitää meitä liekassa.

    Kandasta tulee siika pakestettuna ja meillä se sulatetaan ja savustetaan. Mielestäni lailla pitäisi kieltää moisen skeidan tuominen ja myyminen

    #897946 Ilmoita asiaton viesti

    Utelias-
    Jäsen

    Kalastajan ammatti on epävarmaa ja fyysisesti raskasta. Tuli kokeiltua. Traktorilla menimme keiteleen jäille muikkuverkoille. Pakkanen ja tuuli puri ja kaupungin poika oli kylmästä sininen.

    Saalis oli puoli saavillista muikkua. Osa niistä purkitettiin ja maustettiin uuniin kypsymään. Kahdeksan tuntia leivinuunin jälkilämmössä teki muikuista herkkua. Leivän päälle tai lautasen reunalle.

    Sata kertaa parempää kuin Norjalainen kassilohi.

    #897947 Ilmoita asiaton viesti

    J.E.Vanaja
    Jäsen

    Koko kalastaminen ammattina tulisi kieltää. Onhan se jo tutkittu asia, ettei maailman merissä ole 50 vuoden päästä kaloja, jos teollinen kalastus jatkuu kuten nykyään. Jos haluaa luonnon kalaa niin sen voi käydä itse pyytämässä. Jos kaupan kala kelpaa niin sitten voi kaupasta ostaa kasvattetua kalaa.

    #897948 Ilmoita asiaton viesti

    …Vielä on änkyröitä, jotka haluavat …Lainaus.
    Tässä yksi änkyrä, ostokalaa, varsinkaan kasvatettua; ei kiitos. Kotimaista villikalaa sen olla pitää.
    Kotimainen kala

    #897949 Ilmoita asiaton viesti

    Bezoeker
    Jäsen

    Ostokala on talvisin hyvää ja sitä tulee syötyä viikoittain. Norjalainen kassilohi vähemmän rasvansa vuoksi menee edelle kotimaisesta kirjolohesta. Silakka, aivan mahtavaa. Hauki on kala, vaikka kuin lappilaiset toista väittäisivät.

    Alan olla hepulissa jäitten lähtiessä ja päästessä pyytämään lohikaloja koskista. Talvella ei kiinnosta pulata kaiken maailman seisovien pyydysten kanssa, ei tosin kesälläkään.

    Vastauksen otsikon kala jää nykyisin syömättä ja aivan suotta. Ei vaan viitsi käydä pilkillä siinä määrin kuin nuorempana. Särki on suolakalana ruisleivän päällä herkkua.

    #897950 Ilmoita asiaton viesti
    Utelias-, post: 10856491 wrote:
    Miksi Norjan kassilohi ja Aasian tuore tonnikala on on syrjäyttäneet markettien tiskeiltä kotimaisen luonnonkalan? Olisiko syynä saatavuus ja hinta? Miksi Kanadasta lennätetty savustettu siika on halvempaa kuin kotimainen lähiruoka?

    Mutta ei vajota synkkyyteen. Suomessa on vielä voimakas vapaa-ajan kalastusharrastus. Vielä on änkyröitä, jotka haluavat onkia itse ahvenensa. Pakastealtaan valmiiksi laitetut suupalat ovat heille kauhistus. Kalapuikoista puhumattakaan.

    Taisin syyt kotimaisten kalojen häviämiseen selittää jo taannoin (laki-kalankäsittelytilat jne).
    Norjalaista lohta ostin kerran(yök) ja toista kertaa ei tule, sillä se ei ole lähellekkään kasvatun kirjolohen makuista, jota täällä halajataan!
    Hauen kutua alkaa pian ja seuraavana syödään jo savulahnaa.

    #897951 Ilmoita asiaton viesti

    Utelias-
    Jäsen
    Kalle Pohjola, post: 10860825 wrote:
    …Vielä on änkyröitä, jotka haluavat …Lainaus.
    Tässä yksi änkyrä, ostokalaa, varsinkaan kasvatettua; ei kiitos. Kotimaista villikalaa sen olla pitää.
    Kotimainen kala

    Viestissäsi on lukuisia linkkejä, joista kiitos. Kotona täytyy tarkkailla tarkemmin. Pääsiäispöydän herkut kukin valitsee maun mukaan, mutta perinteisesti pässin liha on juhlapöydän kunkku. Ei kuitenkaan unohdeta kalaa. Jos kala pelottaa, niin aina voi valita lenkkimakkaran. Lenkissä ei ole ruotoja.

    #897952 Ilmoita asiaton viesti

    Utelias-
    Jäsen

    En viitsinyt avata uutta ketkua, joten utelen, miten teidän pääsiäispöytä katetaan? Meillä syödään tänään arkisesti hyviä yrttilihapullia.

    Huomiseksi on kutsu Raaka-Arskan ja hänen vaimonsa ruokapöytään. Pöydästä ei löydy sapuskaa nimeltään Files de sole farcis. Raaka-aineet ovat kotimaisia.

    #897953 Ilmoita asiaton viesti

    antisossu
    Jäsen
    Utelias-, post: 10864007 wrote:
    En viitsinyt avata uutta ketkua, joten utelen, miten teidän pääsiäispöytä katetaan? Meillä syödään tänään arkisesti hyviä yrttilihapullia.

    Huomiseksi on kutsu Raaka-Arskan ja hänen vaimonsa ruokapöytään. Pöydästä ei löydy sapuskaa nimeltään Files de sole farcis. Raaka-aineet ovat kotimaisia.

    Pääaiäiapäivänä lampaan kyljyksiä kokoontuneen perheen seurassa. Päätämme yhdessä tuleeko yrtti- vai valkosipulikastike(arvostan valkosipulia ja perinteistä rosmariinia, mutta minä en yksin päätä) Lisukkeeksi joko porkkanarisotto tai hunajaporkkanat sekä tietysti rucolasalaatti vuohenjuuson kera. Ihan perinteinen mämmi jälkiruoaksi, vaniljavaahdolla(kyllä mämmiä voi kerran vuodessa syödä).

    Tuosta kalasta; on ahven vallan verratonta, kun se on isosta kalasta ruodottomaksi ja nahattomaksi leikattuna fileenä paistettu. Leikkaaminen oli tosi säpäkkä toimitus,kun ammattilainen(kalatehtaan ex kesätyöntekijä) sen teki. Kala oli Kitkalta pilkittyä isoa ahventaja sitä oli paljon. Tunturin kupeessa, alkuviikosta, syöty kassilohi oli ilmeisesti muhinut ”altaassa” hengettömänä jonkin aikaa, se ei ollut kotimarketin laatutasoa. Yleensäei sen laadussa ei ole ollut valittamista. Tunturikaupassa on kiertoaika pidentynyt lumen vähetessä.

    #897954 Ilmoita asiaton viesti

    Utelias-
    Jäsen

    Antisossulta löytyy pääsiäispöydästä hyvät eväät. Juhlapöytä ei ole pikaruokaa, vaan se vaatii työtä ja tekeviä käsiä. Tulos on vaivan arvoinen.

    #897955 Ilmoita asiaton viesti

    antisossu
    Jäsen
    Utelias-, post: 10864109 wrote:
    Antisossulta löytyy pääsiäispöydästä hyvät eväät. Juhlapöytä ei ole pikaruokaa, vaan se vaatii työtä ja tekeviä käsiä. Tulos on vaivan arvoinen.

    Toiaen pojan kanssa kokataan lihat ja soosit, naisväki tekee salaatit ja kaksi muuta herraa kattavat(jos osaavat) ja tiskaavat(koneella,halusivattaieivät). Morsmaikut ovat reserviä.

    #897956 Ilmoita asiaton viesti

    Utelias-
    Jäsen

    Pääsiäinen on vanha kirkollinen pyhä, ei mikään ryyppyjuhla. Kestitys Arskan kartanolla oli kuitenkin siksi ylenpalttista, että piti tilata taksi viemään takaisin mökille. Yläkerrassa olisivat olleet petattuina vierasvuoteet, mutta kun Roope jäi vartioimaan yksin mökkiä. Vesikupissa oli raikasta vettä, mutta ruokakupista ei löytynyt edes mämmiä.

    Sauna lämpiää. Huomenna pitää kotimatkaa varten hakea auto Arskan pihalta. Tommonen viitisen kilometriä taittuu hyvin polkupyörällä. En tiedä suostuuko emäntä pakkarille? Sunnuntaina pääsiäisnoidat tulevat virpomaan, mikäli tietävät ulkoven koodin. Jos ringaavat ovikelloa, niin tarjoan heille maistiaiset litran tuopista. Kouraiskoot kukin kätöseensä kolikoita, yhdellä kädellä.

    #897957 Ilmoita asiaton viesti

    Rouva Nooa
    Jäsen

    [QUOTE=Utelias- Pääsiäinen on vanha kirkollinen pyhä … [/QUOTE]

    Ja minä kun luulin, että pääsiäinen on ihan uusi juhla, jota nyt juhlitaan toista kertaa ja siitä yritetään tehdä traditio uskovaisten sisäpiireissä. Mistä Utelias on saanut toisenlaista tietoa?

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 20)

Alueelle ‘Kotimaa’ ei voi kirjoittaa uusia aiheita eikä vastauksia olemassaoleviin aiheisiin.