Helmet-kirjallisuuspalkinto Peter Sandströmille 

Pääkaupunkiseudun kirjastojen kirjallisuuspalkinnon voittajaksi on valittu Peter Sandströmin romaani Transparente Blanche. Kirja on suomennettu nimellä Valkea kuulas, ja sen on kääntänyt Outi Menna.

Ruotsinkieliselle Pohjanmaalle sijoittuva kasvukertomus kuvaa paluuta juurille. Palkintoraati kiittelee teoksen kerrontaa kevyeksi ja mietiskeleväksi ripauksella absurdiutta ja maagista realismia.

Kirjan nimi on erinomainen: se viittaa paitsi kertojan vanhempien omenatarhaan, myös tekstin ja elämän kuulauteen. Sekä tarinankerronta että kieli on hienovaraista. Outi Mennan suomennos tavoittaa kielen vivahteet.

Helmet-kirjallisuuspalkinto myönnetään noin viiden vuoden sisällä ilmestyneelle teokselle. Tämän vuoden voittaja on Schildts & Söderströmsin vuonna 2014 kustantama teos.

Palkinto on arvoltaan 1000 euroa. Lisäksi voittajalle annetaan ”kultainen kirjastokortti”.

Yleisön kunniakirja Mika Honkalinnan korppikirjalle

Raadin ohella myös kirjaston asiakkaat saivat äänestään suosikkiaan finalistien joukosta. Tämän vuoden äänestyksen voitti Mika Honkalinnan korppien sielunelämää esittelevä teos Korppiretki (Maahenki), joka sai noin 20 prosenttia kaikista äänistä.

Muut tämän vuoden ehdokkaat löytyvät aiemmasta uutisestamme.

Comments

Teksti:Plaza
Avainsanat: HelMet, kirjallisuuspalkinto, kirjastot, romaani

Kommentit

Tosi mielenkiintoisia teoksia. En ole lukenut, mutta taidan tarttua molempiin. Kirjaston palkinto on selvästi monipuolinen ja tuottaa hieman mielenkiintoisempia voittajia kuin kaupalliset palkinnnot!

Samaa mieltä: Helmet-palkinto piristää kirjallisuuspalkintojen kenttää. On hyvä, että kirjoja nostetaan esille monista eri näkökulmista käsin. Olisin veikannut voittoa Aki Ollikaiselle tai Hassan Blasimille, mutta nyt on hyvä syy tarttua Sandströmin romaaniin, jota en ole aiemmin lukenut. Myös Korppiretki vaikuttaa tutustumisen arvoiselta teokselta.

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *