Lukeminen on pääasia


 • Turun Kirjamessuilla juhlitaan kirjallisuutta – 25-vuotias tapahtuma on täynnä elämää

  Turun Messukeskuksessa 2.–4.10.2015 järjestettävien messujen teemoina ovat Ruotsi, Saamenmaa ja Kustavi. Tapahtumassa on mukana noin 700 esiintyjää, lähes 500 yksittäistä ohjelmaa ja satoja näytteilleasettajia. 

  Lue lisää
 • Askarruttaa! Testissä harrastekirjat - Jaana Aartomaa

  Innostuin käsitöistä viime keväänä (2015) osallistuttuani Kierrätyskeskuksen Näpräpajan kurssille Romusta koruksi. Onnistuin tekemään kaksi kaulakorua, joihin olen todella tyytyväinen – vieläkin. Se tunne, että onnistuu jossain, jota ei ole ennen kokeillut, on ihan mahtava.

  Lue lisää
 • Vastaa kyselyyn ja katso miten muut ovat vastanneet!

   

 • Patalappukirja, Stina Tiselius, Moreeni

  ”Patalaput soveltuvat erinomaisesti ensikertalaisen neuletöiksi”, lupaa Stina Tiselius Patalappukirjan esipuheessaan. Hyvä homma, aloitan tällä kirjalla. Osaan  sentään neuloa ainaoikein, pitää vain valita sellainen ohje, jossa tarvitaan juuri sitä, näin aluksi. Tulikin runsauden pulaa, melkein jokaisessa ohjeessa tarvitaan vain ainaoikein neulosta ja ilokseni myös virkkausta.

  Lue lisää
 • Tasa-arvo ja tulevaisuus puhututtavat nuoria Helsingin Kirjamessuilla

  Vuoden nuortenkirjallisuuden aiheissa näkyvät nuorten huoli tulevaisuudesta sekä epävarmuus omasta pärjäämisestä. Kallion lukiolaisista muodostuva KirjaKallio nähdään Helsingin Kirjamessuilla jo neljättä kertaa. Louhi-lavalla opiskelijoiden suunnittelemat ja toteuttamat ohjelmat syventyvät kirjallisuuteen nuorten näkökulmasta sekä käsittelevät arkea lähellä olevia, ajankohtaisia aiheita.

  Lue lisää
 • Seikkailu loppui Ukrainan aroilla

  Toisesta maailmansodasta on kirjoitettu lukemattomia kirjoja, mutta suomalaisista SS-vapaaehtoisista vähemmän. Ne, jotka eivät sotahistoriaa tunne tuskin edes tietävät, että pataljoonan verran suomalaisia soti Hitlerin valiojoukossa 1941-1943 Ukrainan aroilla ja Kaukasuksella. Asiaa ei ole salailtu, mutta ylpeitäkään asiasta ei ole oltu.

  Lue lisää
 • Mia Kankimäen esikoisteos on HelMetin hyvä kirja

  Syksyn kirjallisuuspalkintokimara on saanut liekehtivän alun, kun tänään jaettiin kautta aikojen ensimmäinen HelMet-kirjallisuuspalkinto. Pääkaupunkiseudun kirjastojen kirjallisuuspalkinnon voittajaksi valittiin kymmenen ehdokkaan joukosta Mia Kankimäen vuonna 2013 julkaistu Japani-aiheinen teos Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin (Otava). 

  Lue lisää
 • Kestosuosikkeja ja yllätysnimiä – syksyn kirjasato värittää elokuun myyntilistoja

  Elokuussa suomalaiset ovat ostaneet pääasiassa uuden sadon kirjoja. Aikuisten värityskirjoista etsitään edelleen mielenrauhaa syyskiireiden keskelle ja lapsille halutaan opettaa koodaamisen saloja. 

  Lue lisää
 • Kirjastojen sähkökirjakampanjassa koko kansa lukee Tommi Kinnusta ja Kaj Korkea-ahoa

  Syksyn pimenevät illat kutsuvat kirjojen pariin. Nyt on myös oiva hetki tutustua sähkökirjoihin, sillä syyskuun aikana kotimaiset kirjastot tuovat yhdessä WSOY:n ja Schildts & Söderströmsin kanssa e-lukemisen helppouden kaikkien ulottuville.

  Lue lisää
 • "Uskomme ennen kaikkea kirjoihin" – syyskuun alussa avattu Aavetaajuus-kirjakauppa erikoistuu spekulatiiviseen fiktioon

  Hyviä uutisia kirjakaupparintamalta: Helsingissä on vastikään avattu uusi Aavetaajuus-niminen kirjakauppa, joka on erikoistunut spekulatiiviseen fiktioon. Tieteiskirjallisuuden, fantasian, kauhun ja muun kumman ystäviä ilahduttava kauppa pyrkii pitämään esillä sekä isompien kustantamojen uutuuskirjoja että kotimaisten pienkustantamoiden julkaisuja. 

  Lue lisää
 • Historiallinen hetki: keskustakirjaston rakennustyöt alkavat tänään

  Helsingin keskustakirjaston rakennustyöt alkavat Töölönlahdella tänään 1. syyskuuta. Kaivuri iskee kauhansa maahan yhden aikaan iltapäivällä. 

  Lue lisää
 • Tietokirjaviikon viimeinen päivä on omistettu lukemiselle

  Kirjan vuoden tietokirjaviikko päättyy tänään valtakunnalliseen Lue tietokirjaa! -päivään. Suomen tietokirjailijoiden järjestö kannustaa kaikkia tarttumaan lempitietokirjaansa vapaavalintaisessa formaatissa ja antamaan teoksen viedä mukanaan. 

  Lue lisää
 • Ääneenlukeminen ja tarinoiminen lapsille kannattaa aina

  Lukemiseen kannustava koti ja lukemisen aloittaminen lapselle jo varhaisessa vaiheessa tukevat lapsen myöhempää kirjallista kiinnostusta ja koulussa menestymistä.

  Lue lisää
 • Jokainen koululainen lukee vähintään sata tietokirjaa oppivelvollisuutensa aikana

  Hyvä ja laadukas oppimateriaali toimii koulutuksen perustana. Jotta oppi menee lukiessa perille, täytyy materiaalin olla myös houkuttelevaa ja tehokasta. 

  Lue lisää
 • Opetus- ja tutkimuskirjastojen lainauksista ei makseta tekijänoikeuskorvausta – epäkohdasta kärsivät etenkin tietokirjailijat

  Suomalaiset arvostavat kirjastolaitosta: olemme ahkerimpia kirjastonkävijöitä maailmassa. Silti suomalainen kirjailija saa pohjoismaisia kollegoitaan vähemmän tekijänoikeuskorvausta lainauksista. Etenkin tietokirjailijoiden kohdalla voi puhua vääryydestä lainakorvauksien suhteen: tietokirjoja lainataan eniten opetus- ja tutkimuskirjastoista, jotka eivät kuulu korvausjärjestelmän piiriin.

  Lue lisää
 • Sofi Oksanen aloittaa lokakuussa laajan Suomen-kiertueen hyväntekeväisyyshengessä

  Sofi Oksasen uutuusromaani Norma (Like) julkistetaan näyttävästi syyskuun loppupuolella yleisöjuhlassa Aleksanterin teatterissa Helsingissä. Oksanen tekee loka-marraskuussa myös laajan Suomen-kiertueen Norman julkistamisen myötä ja tapaa lukijoitaan yli 10 paikkakunnalla. Kiertue tukee Naisten Pankin työtä kehitysmaissa.

  Lue lisää
 • Vain harva tietokirjailija kirjoittaa päätyökseen

  Suurin osa suomalaisista tietokirjailijoista ei kirjoita päätyökseen, vaan toimii esimerkiksi oman alansa asiantuntijana, opetusalalla, tutkijana, toimittajana, virkamiehenä tai vaikka konsulttina.

  Lue lisää
 • Suurin osa Suomessa julkaistuista kirjoista on tietokirjoja

  Suomessa ilmestyy vuosittain noin 9000 uutta kirjanimikettä. Näistä noin 80 prosenttia on tietokirjallisuutta. 

  Lue lisää
 • Oletko tietokirjojen suurkuluttaja tietämättäsi?

  Luetko tutkimuskirjallisuutta, elämäkertoja tai taidekirjoja? Entä etsitkö tietoa tai opastusta matkakirjoista, keittokirjoista tai sanakirjoista? Saatat olla tietokirjojen suurkuluttaja tietämättäsi.

  Lue lisää
 • Vielä ehdit antaa äänesi HelMetin hyvälle kirjalle!

  Ensimmäistä kertaa jaettavan pääkaupunkiseudun kirjastojen kirjallisuuspalkinnon 10 finalistia julkistettiin 18. elokuuta. Virallisen voittajan valitsee HelMet-kirjastojen asiantuntijoista koostuva raati mutta myös yleisö pääsee kertomaan mielipiteensä ehdokkaista äänestyksen muodossa.

  Lue lisää
 • Uusi #dekkari-festivaali tarjoaa rikollisen hyviä elämyksiä

  Helsingissä järjestetään uudenlainen rikoskirjallisuuteen keskittynyt #dekkari-kirjallisuusfestivaali syyskuussa. Tähän mennessä tapahtumaan on vahvistanut osallistumisensa jo 13 suomalaista eturivin dekkarikirjailijaa, kuten Jarkko Sipilä, Jari Järvelä ja Tapani Bagge. Festivaalin suojelijaksi on kutsuttu Leena Lehtolainen

  Lue lisää
 • Haussa spefimpi käsikirjoitus

  Jos pöytälaatikossasi polttelee spekulatiivista fiktiota edustava romaanikäsikirjoitus, nyt kuulolle.

  Lue lisää
 • Minäkin luen! -mielenilmauksessa tempaistaan lukemisen ja lukutaidon puolesta

  Kuudellatoista paikkakunnalla ympäri Suomen järjestetään tiistaina 8.9. klo 16–16.15 mielenilmaus lukemisen puolesta. Minäkin luen! -tempauksessa ihmiset kerääntyvät yhteen lukemaan lempikirjallisuuttaan kaupunkien ja kuntien julkisille paikoille. Tempauksen tarkoituksena on tehdä lukemista näkyväksi, korostaa lukemisen ja lukutaidon merkitystä ja innostaa ihmisiä tuomaan esille omaa lukuharrastustaan.

  Lue lisää

Pelaa kirjallisuusvisaa