Lukeminen on pääasia


 • Ajatelma Horace Engdahlilta aforismipäivään

  "Toive seurustella vain moraalisesti moitteettomien ihmisten kanssa on minusta yhtä epäilyttävää kuin toive lukea vain hyviä kirjoja."

  Lue lisää
 • Tiivistetysti tärkeimmistä viime viikon kirjallisuusuutisista

  Aloitetaan kirjakevään kihelmöivimmällä uutisella: tämän vuoden ruusukirjailijalla. 

  Lue lisää
 • Vastaa kyselyyn ja katso miten muut ovat vastanneet!

   

 • Presidentti Niinistöstä Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kunniajäsen

  Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran vuosikokous kutsui tasavallan presidentti Sauli Niinistön seuran kunniajäseneksi. Presidentti vastaanotti jäsenyyden 24. maaliskuuta Presidentinlinnassa.

  Lue lisää
 • Otavan nuortenromaanikilpailun voittaja kertoo ADHD-pojasta

  Espoolainen Nadja Sumanen (s. 1975) on voittanut Kustannusosakeyhtiö Otavan ja Otavan Kirjasäätiön järjestämän nuortenromaanikilpailun. Toimintaterapeuttina työskentelevän Sumasen käsikirjoitus on nimeltään Rambo. Voittajaromaani julkaistaan lokakuussa 2015.

  Lue lisää
 • Kolme vinkkiä Minna Canthin päivän viettoon

  Päivä alkaa kallistua jo illan puolelle, mutta vielä ei ole liian myöhäistä juhlistaa ja liputtaa Minna Canthin ja tasa-arvon puolesta. Tasa-arvo on asia, jonka olemassaolo on muistettava päivittäin.

  Lue lisää
 • Laadukas käännöstyö on kirja-alan kilpailutekijä – Agricola- ja Hollo-palkintojen ehdokkaat on julkistettu

  Merkittävän kaunokirjallisen teoksen erinomaisesta suomennoksesta myönnettävän Mikael Agricola -palkinnon ja vaativan tietokirjan korkeatasoisesta suomennoksesta tai pitkään jatkuneesta ansiokkaasta tietokirjallisuuden suomentamistyöstä myönnettävän J. A. Hollon palkinnon lyhytlistaukset on julkistettu. Ehdokkaita molemmissa sarjoissa on neljä.

  Lue lisää
 • Anni Kytömäen esikoisromaani on vuoden 2015 Tulenkantaja

  Tuorein Tulenkantaja on Anni Kytömäen esikoisromaani Kultarinta (Gummerus). Vientikirjallisuuspalkinto jaettiin 14.3. Vihtorin kirjaston kirjamessuilla Tampereella. Voittajan valitsi tänä vuonna Leena Lehtolainen

  Lue lisää
 • Lause-Finlandian voitto Juha Hurmeelle

  Suomen pienimmän kirjallisuuspalkinnon, Lause-Finlandian, on voittanut kirjailija, teatteriohjaaja ja -käsikirjoittaja Juha Hurme. Vuoden paras lause on peräisin Hurmeen romaanista Nyljetyt ajatukset (Teos), joka kertoo kahden miehen soutumatkasta Kustavista Hailuotoon.  

  Lue lisää
 • Viisi huikeaa tieteiskirjaa tavoittelee Tähtivaeltaja-palkintoa

  Erityisesti kovatasoisten kotimaisten teosten laaja tarjonta ilahdutti asiantuntijaraatia, joka valitsi viisi ehdokasta Tähtivaeltaja-palkinnon lyhytlistalle. Ehdokkaista kolme on suomalaisten tekijöiden käsialaa. 

  Lue lisää
 • "Vaikuttava, myötäelävä sukutarina" – Tommi Kinnusen esikoisromaani on Vuoden kirja

  Bonnierin Suuren journalistipalkinnon vuoden 2014 kirjaksi on valittu turkulaisen Tommi Kinnusen esikoisromaani Neljäntienristeys (WSOY). Palkinto myönnetään teokselle, joka avaa uusia näköaloja ja lisää lukijoiden ymmärrystä toisia ihmisiä ja elämän eri ilmiöitä kohtaan. 

  Lue lisää
 • Äänestä! Mikä on suosikkisi Lause-Finlandian ehdokkaista?

  Lause-Finlandia on järjestäjätahon mukaan tiettävästi Suomen pienin kirjallisuuspalkinto, jonka tarkoituksena on osoittaa arvostusta kirjan alkusanoille ja "lauseelle, tuolle kirjallisuuden DNA-järjestelmän tärkeimmälle osalle". Voittajalause valitaan edellisvuonna ilmestyneiden kirjojen joukosta.

  Lue lisää
 • Maailma lukee tänään ääneen

  Tänään 4.3. vietetään maailman ääneen lukemisen päivää. Kyse on yleishyödyllisen, lukutaitoa edistävän Litworld-organisaation kampanjasta, jonka myötä nostetaan esille ääneen lukemisen ja tarinoiden jakamisen tärkeyttä. Päivää on vietetty maaliskuun ensimmäisenä keskiviikkona vuodesta 2010 lähtien. 

  Lue lisää
 • Menovinkki: Blogistania palkitsee vuoden parhaat kirjat

  Jos olet Helsingissä tulevana torstaina, ota iltapäivällä suunnaksi Aleksanterinkadun Suomalainen Kirjakauppa ja saavu katsomaan ja kuuntelemaan, kun kirjabloggaajat palkitsevat vuoden parhaat kirjat.

  Lue lisää
 • Menovinkki elokuulle: kansainväliset suosikkidekkaristit kokoontuvat Gotlantiin kirjallisuusfestivaaleille

  Ensimmäistä kertaa järjestettävä Crimetime Gotland kokoaa yhteen suosikkidekkaristit 13.–16. elokuuta 2015 Visbyyn, Gotlantiin. Kansainvälisen dekkarifestivaalin tähtinä tuikkivat muun muassa norjalainen Anne Holt, tanskalainen Jussi Adler-Olsen, brittiläinen Denise Mina sekä ruotsalaiset menestyskirjailijat Jens Lapidus, Anna Jansson ja Mari Jungstedt

  Lue lisää
 • Kuolema odottaa

  Lukemattoman moni on kirjoittanut kuolemasta ja kuolemantulon haikeudesta. Ehkä toiveesta ja odotuksestakin, että kuolema tulisi. Moni on epäonnistunut, joko kuolema ei ollut kirjoittajalle riittävän läsnä tai on ajauduttu kuoleman patetiaan.

  Lue lisää
 • Tiiliskivi-palkinto Reetta Pekkasen esikoisrunokokoelmalle

  Vuoden 2015 Tiiliskivi-palkinnon on voittanut Reetta Pekkanen luonnonfilosofisella runokokoelmallaan Pieniä kovia nuppuja (Poesia). Pekkasen esikoisteos oli myös Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon ehdokkaana syksyllä 2014.

  Lue lisää
 • Elämän käännekohdassa katse kääntyy menneisyyteen – Joni Skiftesvik: Valkoinen Toyota vei vaimoni

  "Runeberg-palkinto kääntää Joni Skiftesvikin uran uuteen nousuun", ennakoi Antti Majander uutisoidessaan Helsingin Sanomissa vuoden 2015 Runeberg-voittajasta. Ennakointi on rohkea heitto, jolla Suomen suurimman päivälehden kulttuurikriitikko voi laittaa pyörät pyörimään teoksen ja kirjailijan alla. Käännekohdasta on kuitenkin aiheellista puhua – monessa mielessä.  

  Lue lisää
 • Kirjallisuusfestivaalin ytimessä ovat syvälliset keskustelut – Helsinki Lit nostaa kansainvälisen käännöskirjallisuuden parrasvaloihin

  Ensimmäisen Helsinki Litin (22.–23.5.) päätähtinä loistavat muun muassa tanskalainen Peter Høeg, ruotsalainen Lena Andersson ja venäläinen Mihail Šiškin.

  Lue lisää
 • Saksalainen kirjailija ja katajainen kansa

  Työni puolesta olen jutellut muutaman kerran kirjailija Roman Schatzin kanssa puhelimessa. Kerran näin hänet myös ratikassa pelaamassa kännykkäpeliä. Roman on huumorintajuista ja mukavaa juttuseuraa.

  Lue lisää
 • "Mestaruus tunnetaan jälkivaikutuksesta" – Runeberg-palkinto Joni Skiftesvikille

  Vuoden 2015 Runeberg-palkinnon on voittanut Joni Skiftesvik (s. 1948) omaelämäkerrallisella romaanillaan Valkoinen Toyota vei vaimoni (WSOY). Romaani kertoo pariskunnasta, kirjailijasta ja hänen vaimostaan, jotka sairastumisten vuoksi joutuvat eroon toisistaan. Kirjailija palaa kipeiden muistojensa pariin tehdessään tiliä elämästään teho-osastolla. 

  Lue lisää
 • Ota vastaan presidenttiparin haaste ja anna lapselle lukuaikaa!

  Tasavallan presidentti Sauli Niinistö haastaa puolisonsa Jenni Haukion kanssa suomalaiset antamaan lapsille lukuaikaa ja kannustamaan lapsia kirjojen äärelle. Haaste on osa Kirjan vuotta, jonka suojelijana Niinistö toimii. 

  Lue lisää
 • Esikoisromaanien juhlaa! – Kirjabloggaajat äänestivät vuoden 2014 parhaat kirjat

  Kirjabloggaajat valitsivat vuoden 2014 parhaiden kirjojen joukkoon Finlandia-ehdokkuuksia rohmunneita teoksia mutta ennakkoluulottomasti myös virkistäviä, valtamedian kaihtamia aarteita.

  Lue lisää

Pelaa kirjallisuusvisaa