Lukeminen on pääasia


 • Runeberg-palkinto Tapio Koivukarille

  Vuoden 2014 Runeberg-palkinnon on voittanut Tapio Koivukari romaanillaan Unissasaarnaaja (Johnny Kniga). Todellisiin tapahtumiin pohjautuva romaani kertoo köyhän mökkiläisen sairaalloisesta tyttärestä, joka alkaa 13-vuotiaana saarnata maailmanlopusta horrospäissään. 

  Lue lisää
 • Virkkuri – Virkkuutöitä kotiin ja käyttöön, Molla Mills, Nemo

  Olen sanaton. Ei tee mieli kirjoittaa yhtään mitään, ainoastaan virkata. 

  Lue lisää
 • Vastaa kyselyyn ja katso miten muut ovat vastanneet!

   

 • Blogistanian Globalia -voittaja 2015: John Williamsin vähäeleinen Stoner tenhosi kirjabloggaajat

  Viidennen Blogistanian Globalia -palkinnon on voittanut yhdysvaltalaisen John Williamsin romaani Stoner (Bazar, suom. Ilkka Rekiaro). Unohdetuksi klassikoksi luonnehdittu teos sai ylivoimaisen äänivyöryn kirjablogistien äänestyksessä: yli puolet äänestäjistä ehdotti Stoneria palkinnonsaajaksi ja lähes kaikki kirjaa äänestäneet antoivat sille täydet pisteet.  

  Lue lisää
 • Blogistanian Globalian voittaja selviää huomenna!

                

  Lue lisää
 • Blogistanian Globalia 2015: äänestä täällä vuoden parasta käännöskirjaa!

  Äänestä ja vaikuta, kirjabloggaaja! Blogistanian kirjallisuuspalkintojen voittajat selviävät torstaina 14. tammikuuta. Nyt on aika kirjoittaa viimeisistä ehdokaskirjoista blogeihin, pohtia kirjojen paremmuusjärjestystä, veikkailla kavereiden kesken voittajia ja ilmoittautua mukaan äänestykseen. 

  Lue lisää
 • Mosaiikin taikaa, Angie Weston, Moreeni

  Rakastuin Mosaiikin taikaa -kirjaan jo nähdessäni ensi kerran mainoksen siitä. Se kirja oli ihan pakko saada.

  Lue lisää
 • Blogistanian kirjallisuuspalkinnot 2015: sääntöjä ja opasteita

  Nakki napsahti. Olen saanut kunnian emännöidä tämän vuoden Blogistanian Globaliaa eli kirjabloggaajien käännöskirjapalkintoa. Äänestystulos selviää tammikuun 14. päivä, jolloin Arjan, Reetan ja Kian kanssa julkistamme kaikkien neljän kategorian voittajat.

  Lue lisää
 • Suomalaisia riisuttiin paljaaksi

  Arman Alizad on tunnettu seikkailija tv:stä ja Meeri Koutaniemi palkittu valokuvaaja. Yhdessä he ovat tehneet haastattelukirjan Riisuttu Suomi (Docendo 2015) suomalaisista työssään tavanomaisesta totutun kysymyspatteriston ulkopuolella.

  Lue lisää
 • Virkatut kukkatilkut, Betty Barnden, Moreeni

  Virkatut kukkatilkut, Betty Barnden, Moreeni

  Lue lisää
 • Joululahjavinkki: Jarl Hellemann -palkintoehdokkaat ovat laatusuomennoksia

  Jarl Hellemann -kirjallisuuspalkinnon ehdokkaat on julkistettu. Vuoden parhaan käännöskirjan tittelistä kisaa viisi hienoa ehdokasta, joista kannattaa poimia vinkit joululahjakonttiin jo hyvissä ajoin. 

  Lue lisää
 • Saara Turusen Rakkaudenhirviö on vuoden paras esikoiskirja

  Helsingin Sanomain kirjallisuuspalkinnon on voittanut dramaturgi ja ohjaaja Saara Turunen romaanillaan Rakkaudenhirviö (Tammi). Vuoden parhaalle suomeksi kirjoitetulle esikoisteokselle myönnettävä palkinto on arvoltaan 15 000 euroa. 

  Lue lisää
 • Arvoisa herra/rouva Kierrätyskeskuksen Näpräpaja

  Mutta kuinkas sitten kävikään? Marssin ensin Nihtisillan Kierrätyskeskuksen myymälään. Yllätyin. Se oli todella siisti, tavarat hyvässä järjestyksessä, ystävällisiä myyjiä, hyväkuntoisia vaatteita ja huonekaluja myynnissä, lukemattomia kirjoja, nuotteja, levyjä. Olin aivan ällistynyt. Maksoin kurssini ja menin Näpräpajalle. Pöytä notkui kaikkia ihania ”herkkuja”, joista voisi valmistaa upeita koruja. Työkaluja ja tarvikkeita oli riittävästi kaikille osallistujille. Opettajina olivat monitaituri Arja Tjäru sekä nuori assistenttimies, joka oli siellä harjoittelemassa.

  Lue lisää
 • Kirjailijoille 5,7 miljoonaa euroa lainauskorvauksia

  Kirjallisuuden tekijänoikeusjärjestö Sanasto on tilittänyt lainauskorvauksia yhteensä noin 5,7 miljoonaa euroa yli 5200 kirjallisuuden tekijälle. Lainauskorvaus on  kirjailijoille ja kääntäjille heidän teostensa kirjastolainaamisesta maksettava tekijänoikeuskorvaus. Tekijät saavat korvauksensa yksilöllisesti, lainamäärien mukaan.

  Lue lisää
 • Mikä on vuoden paras tietokirja? Äänestä suosikkiasi!

  Tämän vuoden Tieto-Finlandia-ehdokkaita puntaroineen raadin työsarka päättyi maanantaina 2. marraskuuta. Kolmihenkinen valintalautakunta urakoi pitkälti kolmatta sataa teosta arvottaessaan vuoden 2015 tietokirjallisuutta, ja valitsi loppusuoralle kuusi parasta kirjaa koko sadosta.

  Lue lisää
 • Helsingin kirjamessut 2015: viisi tärppiä torstaille

  Torstaina 22.10. Helsingin kirjamessuilla puhutaan muun muassa kirjallisuuspalkinnoista, mielenterveydestä ja sananvapaudesta Venäjällä.

  Lue lisää
 • Runokirjani julkaistu, vihdoin! Lue lisää ja osallistu arvontaan

  Nyt se on valmis. Ensimmäinen runokirjani, jota en ole kustantanut itse. Glamour kuolee (Kellastupa 2015) näki päivänvalon syyskuussa. Kirjoitusprosessi vei neljä vuotta. Kirja seilasi kustantajalta toiselle kunnes sellainen löytyi vihdoin lähempää kuin luulinkaan. 

  Lue lisää
 • Eläinten valtakunta, Värityskirjaseikkailu, Millie Marotti, Schildts & Söderströms

  Pienenä emme saaneet värittää värityskirjoja, isän mielestä ne eivät olleet tarpeeksi luovia ja virikkeitä antavia. Muistaakseni olin vähän kateellinen kavereilleni, jotka saivat omat värityskirjansa ja muutaman värikynän. Meille hommattiin piirustuspaperia rullakaupalla ja kyniä, liituja, tusseja, vesivärejä ihan mielin määrin. Lapsuuden muistoihin kuuluukin piirtäminen lastenhuoneen lattialla, yritin matkia isoveljeni Kimmon piirustuksia. 

  Lue lisää
 • Lempi leiskuu Helsingin Kirjamessuilla – ota lempikirja mukaasi ja tapaa muita lukijoita treffikahvilassa

  Jos kaipaat elämääsi romantiikkaa, suuntaa viikon päästä Helsingin Kirjamessuille. Messuilla järjestetään tänä vuonna ohjelmaa rakkaudesta kiinnostuneille lukijoille ja lemmenliekkiä hakeville kirjanystäville erityisessä pop-up-kahvilassa. Lempikahvilaan voi tulla kohtaamaan muita lukijoita ja keskustelemaan vapaamuotoisesti kirjoista. Kirjalliset treffit ovat osa Kirjan vuoden ohjelmaa messuilla.

  Lue lisää
 • Valtakunnallista lasten- ja nuortenkirjallisuuden viikkoa juhlitaan hyvien myyntilukujen merkeissä

  Vaikka PISA-tutkimukset ovatkin esittäneet huolestuttavia tuloksia lasten lukumotivaation kehityksestä, kotimainen lastenkirjallisuus voi edelleen hyvin – ainakin myyntilukujen perusteella. Lasten- ja nuortenkirjallisuuden myyntiluvut ovat kasvaneet edellisestä vuodesta jo 7,6 prosenttia, kun kirjavuoden pääsesonki, joulumyynti, on vielä edessä. 

  Lue lisää
 • Nobelin kirjallisuuspalkinto valkovenäläiselle Svetlana Aleksijevitšille

  Vuoden 2015 Nobelin kirjallisuuspalkinnon on voittanut ukrainalaissyntyinen, nykyisin Valko-Venäjällä asuva toimittaja ja esseisti Svetlana Aleksijevitš. Voittajan ilmoitti hurjien suosionosoitusten kera kirjallisuuden professori Sara Danius, joka aloitti tänä vuonna ensimmäisenä naisena Ruotsin akatemian pysyvänä sihteerinä. 

  Lue lisää
 • Naiskirjailijat hallitsevat syyskuun kaunokirjojen myyntilistoja – tietokirjoissa jylläävät miesurheilijat

  Syyskuussa ostettiin ja luettiin erityisesti naiskirjailijoiden romaaneja ja miesurheilijoiden elämäkertoja. Kuukauden myydyin kotimainen kaunokirja oli odotetusti Sofi Oksasen Norma, joka julkaistiin näyttävästi kuun loppupuolella. 

  Lue lisää
 • Turun Kirjamessuilla juhlitaan kirjallisuutta – 25-vuotias tapahtuma on täynnä elämää

  Turun Messukeskuksessa 2.–4.10.2015 järjestettävien messujen teemoina ovat Ruotsi, Saamenmaa ja Kustavi. Tapahtumassa on mukana noin 700 esiintyjää, lähes 500 yksittäistä ohjelmaa ja satoja näytteilleasettajia. 

  Lue lisää