Lukeminen on pääasia


 • Virkatut kukkatilkut, Betty Barnden, Moreeni

  Virkatut kukkatilkut, Betty Barnden, Moreeni

  Lue lisää
 • Joululahjavinkki: Jarl Hellemann -palkintoehdokkaat ovat laatusuomennoksia

  Jarl Hellemann -kirjallisuuspalkinnon ehdokkaat on julkistettu. Vuoden parhaan käännöskirjan tittelistä kisaa viisi hienoa ehdokasta, joista kannattaa poimia vinkit joululahjakonttiin jo hyvissä ajoin. 

  Lue lisää
 • Vastaa kyselyyn ja katso miten muut ovat vastanneet!

   

 • Saara Turusen Rakkaudenhirviö on vuoden paras esikoiskirja

  Helsingin Sanomain kirjallisuuspalkinnon on voittanut dramaturgi ja ohjaaja Saara Turunen romaanillaan Rakkaudenhirviö (Tammi). Vuoden parhaalle suomeksi kirjoitetulle esikoisteokselle myönnettävä palkinto on arvoltaan 15 000 euroa. 

  Lue lisää
 • Arvoisa herra/rouva Kierrätyskeskuksen Näpräpaja

  Mutta kuinkas sitten kävikään? Marssin ensin Nihtisillan Kierrätyskeskuksen myymälään. Yllätyin. Se oli todella siisti, tavarat hyvässä järjestyksessä, ystävällisiä myyjiä, hyväkuntoisia vaatteita ja huonekaluja myynnissä, lukemattomia kirjoja, nuotteja, levyjä. Olin aivan ällistynyt. Maksoin kurssini ja menin Näpräpajalle. Pöytä notkui kaikkia ihania ”herkkuja”, joista voisi valmistaa upeita koruja. Työkaluja ja tarvikkeita oli riittävästi kaikille osallistujille. Opettajina olivat monitaituri Arja Tjäru sekä nuori assistenttimies, joka oli siellä harjoittelemassa.

  Lue lisää
 • Kirjailijoille 5,7 miljoonaa euroa lainauskorvauksia

  Kirjallisuuden tekijänoikeusjärjestö Sanasto on tilittänyt lainauskorvauksia yhteensä noin 5,7 miljoonaa euroa yli 5200 kirjallisuuden tekijälle. Lainauskorvaus on  kirjailijoille ja kääntäjille heidän teostensa kirjastolainaamisesta maksettava tekijänoikeuskorvaus. Tekijät saavat korvauksensa yksilöllisesti, lainamäärien mukaan.

  Lue lisää
 • Mikä on vuoden paras tietokirja? Äänestä suosikkiasi!

  Tämän vuoden Tieto-Finlandia-ehdokkaita puntaroineen raadin työsarka päättyi maanantaina 2. marraskuuta. Kolmihenkinen valintalautakunta urakoi pitkälti kolmatta sataa teosta arvottaessaan vuoden 2015 tietokirjallisuutta, ja valitsi loppusuoralle kuusi parasta kirjaa koko sadosta.

  Lue lisää
 • Helsingin kirjamessut 2015: viisi tärppiä torstaille

  Torstaina 22.10. Helsingin kirjamessuilla puhutaan muun muassa kirjallisuuspalkinnoista, mielenterveydestä ja sananvapaudesta Venäjällä.

  Lue lisää
 • Runokirjani julkaistu, vihdoin! Lue lisää ja osallistu arvontaan

  Nyt se on valmis. Ensimmäinen runokirjani, jota en ole kustantanut itse. Glamour kuolee (Kellastupa 2015) näki päivänvalon syyskuussa. Kirjoitusprosessi vei neljä vuotta. Kirja seilasi kustantajalta toiselle kunnes sellainen löytyi vihdoin lähempää kuin luulinkaan. 

  Lue lisää
 • Eläinten valtakunta, Värityskirjaseikkailu, Millie Marotti, Schildts & Söderströms

  Pienenä emme saaneet värittää värityskirjoja, isän mielestä ne eivät olleet tarpeeksi luovia ja virikkeitä antavia. Muistaakseni olin vähän kateellinen kavereilleni, jotka saivat omat värityskirjansa ja muutaman värikynän. Meille hommattiin piirustuspaperia rullakaupalla ja kyniä, liituja, tusseja, vesivärejä ihan mielin määrin. Lapsuuden muistoihin kuuluukin piirtäminen lastenhuoneen lattialla, yritin matkia isoveljeni Kimmon piirustuksia. 

  Lue lisää
 • Lempi leiskuu Helsingin Kirjamessuilla – ota lempikirja mukaasi ja tapaa muita lukijoita treffikahvilassa

  Jos kaipaat elämääsi romantiikkaa, suuntaa viikon päästä Helsingin Kirjamessuille. Messuilla järjestetään tänä vuonna ohjelmaa rakkaudesta kiinnostuneille lukijoille ja lemmenliekkiä hakeville kirjanystäville erityisessä pop-up-kahvilassa. Lempikahvilaan voi tulla kohtaamaan muita lukijoita ja keskustelemaan vapaamuotoisesti kirjoista. Kirjalliset treffit ovat osa Kirjan vuoden ohjelmaa messuilla.

  Lue lisää
 • Valtakunnallista lasten- ja nuortenkirjallisuuden viikkoa juhlitaan hyvien myyntilukujen merkeissä

  Vaikka PISA-tutkimukset ovatkin esittäneet huolestuttavia tuloksia lasten lukumotivaation kehityksestä, kotimainen lastenkirjallisuus voi edelleen hyvin – ainakin myyntilukujen perusteella. Lasten- ja nuortenkirjallisuuden myyntiluvut ovat kasvaneet edellisestä vuodesta jo 7,6 prosenttia, kun kirjavuoden pääsesonki, joulumyynti, on vielä edessä. 

  Lue lisää
 • Nobelin kirjallisuuspalkinto valkovenäläiselle Svetlana Aleksijevitšille

  Vuoden 2015 Nobelin kirjallisuuspalkinnon on voittanut ukrainalaissyntyinen, nykyisin Valko-Venäjällä asuva toimittaja ja esseisti Svetlana Aleksijevitš. Voittajan ilmoitti hurjien suosionosoitusten kera kirjallisuuden professori Sara Danius, joka aloitti tänä vuonna ensimmäisenä naisena Ruotsin akatemian pysyvänä sihteerinä. 

  Lue lisää
 • Naiskirjailijat hallitsevat syyskuun kaunokirjojen myyntilistoja – tietokirjoissa jylläävät miesurheilijat

  Syyskuussa ostettiin ja luettiin erityisesti naiskirjailijoiden romaaneja ja miesurheilijoiden elämäkertoja. Kuukauden myydyin kotimainen kaunokirja oli odotetusti Sofi Oksasen Norma, joka julkaistiin näyttävästi kuun loppupuolella. 

  Lue lisää
 • Turun Kirjamessuilla juhlitaan kirjallisuutta – 25-vuotias tapahtuma on täynnä elämää

  Turun Messukeskuksessa 2.–4.10.2015 järjestettävien messujen teemoina ovat Ruotsi, Saamenmaa ja Kustavi. Tapahtumassa on mukana noin 700 esiintyjää, lähes 500 yksittäistä ohjelmaa ja satoja näytteilleasettajia. 

  Lue lisää
 • Askarruttaa! Testissä harrastekirjat - Jaana Aartomaa

  Innostuin käsitöistä viime keväänä (2015) osallistuttuani Kierrätyskeskuksen Näpräpajan kurssille Romusta koruksi. Onnistuin tekemään kaksi kaulakorua, joihin olen todella tyytyväinen – vieläkin. Se tunne, että onnistuu jossain, jota ei ole ennen kokeillut, on ihan mahtava.

  Lue lisää
 • Patalappukirja, Stina Tiselius, Moreeni

  ”Patalaput soveltuvat erinomaisesti ensikertalaisen neuletöiksi”, lupaa Stina Tiselius Patalappukirjan esipuheessaan. Hyvä homma, aloitan tällä kirjalla. Osaan  sentään neuloa ainaoikein, pitää vain valita sellainen ohje, jossa tarvitaan juuri sitä, näin aluksi. Tulikin runsauden pulaa, melkein jokaisessa ohjeessa tarvitaan vain ainaoikein neulosta ja ilokseni myös virkkausta.

  Lue lisää
 • Tasa-arvo ja tulevaisuus puhututtavat nuoria Helsingin Kirjamessuilla

  Vuoden nuortenkirjallisuuden aiheissa näkyvät nuorten huoli tulevaisuudesta sekä epävarmuus omasta pärjäämisestä. Kallion lukiolaisista muodostuva KirjaKallio nähdään Helsingin Kirjamessuilla jo neljättä kertaa. Louhi-lavalla opiskelijoiden suunnittelemat ja toteuttamat ohjelmat syventyvät kirjallisuuteen nuorten näkökulmasta sekä käsittelevät arkea lähellä olevia, ajankohtaisia aiheita.

  Lue lisää
 • Seikkailu loppui Ukrainan aroilla

  Toisesta maailmansodasta on kirjoitettu lukemattomia kirjoja, mutta suomalaisista SS-vapaaehtoisista vähemmän. Ne, jotka eivät sotahistoriaa tunne tuskin edes tietävät, että pataljoonan verran suomalaisia soti Hitlerin valiojoukossa 1941-1943 Ukrainan aroilla ja Kaukasuksella. Asiaa ei ole salailtu, mutta ylpeitäkään asiasta ei ole oltu.

  Lue lisää
 • Mia Kankimäen esikoisteos on HelMetin hyvä kirja

  Syksyn kirjallisuuspalkintokimara on saanut liekehtivän alun, kun tänään jaettiin kautta aikojen ensimmäinen HelMet-kirjallisuuspalkinto. Pääkaupunkiseudun kirjastojen kirjallisuuspalkinnon voittajaksi valittiin kymmenen ehdokkaan joukosta Mia Kankimäen vuonna 2013 julkaistu Japani-aiheinen teos Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin (Otava). 

  Lue lisää
 • Kestosuosikkeja ja yllätysnimiä – syksyn kirjasato värittää elokuun myyntilistoja

  Elokuussa suomalaiset ovat ostaneet pääasiassa uuden sadon kirjoja. Aikuisten värityskirjoista etsitään edelleen mielenrauhaa syyskiireiden keskelle ja lapsille halutaan opettaa koodaamisen saloja. 

  Lue lisää
 • Kirjastojen sähkökirjakampanjassa koko kansa lukee Tommi Kinnusta ja Kaj Korkea-ahoa

  Syksyn pimenevät illat kutsuvat kirjojen pariin. Nyt on myös oiva hetki tutustua sähkökirjoihin, sillä syyskuun aikana kotimaiset kirjastot tuovat yhdessä WSOY:n ja Schildts & Söderströmsin kanssa e-lukemisen helppouden kaikkien ulottuville.

  Lue lisää
 • "Uskomme ennen kaikkea kirjoihin" – syyskuun alussa avattu Aavetaajuus-kirjakauppa erikoistuu spekulatiiviseen fiktioon

  Hyviä uutisia kirjakaupparintamalta: Helsingissä on vastikään avattu uusi Aavetaajuus-niminen kirjakauppa, joka on erikoistunut spekulatiiviseen fiktioon. Tieteiskirjallisuuden, fantasian, kauhun ja muun kumman ystäviä ilahduttava kauppa pyrkii pitämään esillä sekä isompien kustantamojen uutuuskirjoja että kotimaisten pienkustantamoiden julkaisuja. 

  Lue lisää

Pelaa kirjallisuusvisaa