Lukeminen on pääasia


 • Menovinkki: Blogistania palkitsee vuoden parhaat kirjat

  Jos olet Helsingissä tulevana torstaina, ota iltapäivällä suunnaksi Aleksanterinkadun Suomalainen Kirjakauppa ja saavu katsomaan ja kuuntelemaan, kun kirjabloggaajat palkitsevat vuoden parhaat kirjat.

  Lue lisää
 • Menovinkki elokuulle: kansainväliset suosikkidekkaristit kokoontuvat Gotlantiin kirjallisuusfestivaaleille

  Ensimmäistä kertaa järjestettävä Crimetime Gotland kokoaa yhteen suosikkidekkaristit 13.–16. elokuuta 2015 Visbyyn, Gotlantiin. Kansainvälisen dekkarifestivaalin tähtinä tuikkivat muun muassa norjalainen Anne Holt, tanskalainen Jussi Adler-Olsen, brittiläinen Denise Mina sekä ruotsalaiset menestyskirjailijat Jens Lapidus, Anna Jansson ja Mari Jungstedt

  Lue lisää
 • Vastaa kyselyyn ja katso miten muut ovat vastanneet!

   

 • Kuolema odottaa

  Lukemattoman moni on kirjoittanut kuolemasta ja kuolemantulon haikeudesta. Ehkä toiveesta ja odotuksestakin, että kuolema tulisi. Moni on epäonnistunut, joko kuolema ei ollut kirjoittajalle riittävän läsnä tai on ajauduttu kuoleman patetiaan.

  Lue lisää
 • Tiiliskivi-palkinto Reetta Pekkasen esikoisrunokokoelmalle

  Vuoden 2015 Tiiliskivi-palkinnon on voittanut Reetta Pekkanen luonnonfilosofisella runokokoelmallaan Pieniä kovia nuppuja (Poesia). Pekkasen esikoisteos oli myös Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon ehdokkaana syksyllä 2014.

  Lue lisää
 • Elämän käännekohdassa katse kääntyy menneisyyteen – Joni Skiftesvik: Valkoinen Toyota vei vaimoni

  "Runeberg-palkinto kääntää Joni Skiftesvikin uran uuteen nousuun", ennakoi Antti Majander uutisoidessaan Helsingin Sanomissa vuoden 2015 Runeberg-voittajasta. Ennakointi on rohkea heitto, jolla Suomen suurimman päivälehden kulttuurikriitikko voi laittaa pyörät pyörimään teoksen ja kirjailijan alla. Käännekohdasta on kuitenkin aiheellista puhua – monessa mielessä.  

  Lue lisää
 • Kirjallisuusfestivaalin ytimessä ovat syvälliset keskustelut – Helsinki Lit nostaa kansainvälisen käännöskirjallisuuden parrasvaloihin

  Ensimmäisen Helsinki Litin (22.–23.5.) päätähtinä loistavat muun muassa tanskalainen Peter Høeg, ruotsalainen Lena Andersson ja venäläinen Mihail Šiškin.

  Lue lisää
 • Saksalainen kirjailija ja katajainen kansa

  Työni puolesta olen jutellut muutaman kerran kirjailija Roman Schatzin kanssa puhelimessa. Kerran näin hänet myös ratikassa pelaamassa kännykkäpeliä. Roman on huumorintajuista ja mukavaa juttuseuraa.

  Lue lisää
 • "Mestaruus tunnetaan jälkivaikutuksesta" – Runeberg-palkinto Joni Skiftesvikille

  Vuoden 2015 Runeberg-palkinnon on voittanut Joni Skiftesvik (s. 1948) omaelämäkerrallisella romaanillaan Valkoinen Toyota vei vaimoni (WSOY). Romaani kertoo pariskunnasta, kirjailijasta ja hänen vaimostaan, jotka sairastumisten vuoksi joutuvat eroon toisistaan. Kirjailija palaa kipeiden muistojensa pariin tehdessään tiliä elämästään teho-osastolla. 

  Lue lisää
 • Ota vastaan presidenttiparin haaste ja anna lapselle lukuaikaa!

  Tasavallan presidentti Sauli Niinistö haastaa puolisonsa Jenni Haukion kanssa suomalaiset antamaan lapsille lukuaikaa ja kannustamaan lapsia kirjojen äärelle. Haaste on osa Kirjan vuotta, jonka suojelijana Niinistö toimii. 

  Lue lisää
 • Esikoisromaanien juhlaa! – Kirjabloggaajat äänestivät vuoden 2014 parhaat kirjat

  Kirjabloggaajat valitsivat vuoden 2014 parhaiden kirjojen joukkoon Finlandia-ehdokkuuksia rohmunneita teoksia mutta ennakkoluulottomasti myös virkistäviä, valtamedian kaihtamia aarteita.

  Lue lisää
 • Hei. Nimeni on Johnny Cash.

  Kuukausi on vierähtänyt siitä, kun edellisen kerran kirjoittelin tänne. En ole ehtinyt/jaksanut lukea montaakaan kirjaa. Oikein mikään ei ole jaksanut innostaa 20 sivua kauemmas. Mutta jotain sentään. Viimeisimpänä Robert Hilburnin Johnny Cashin.

  Lue lisää
 • Jussi Valtosen Finlandia-voittaja lähtee maailmalle

  Finlandia-voittaja Jussi Valtonen on solminut käännössopimuksen kahden kansainvälisen kustantamon kanssa.

  Lue lisää
 • Otava etsii historiallisen romaanin kirjoittajia kirjoituskilpailulla

  Suomi 2017 -romaanikilpailulla halutaan löytää ja nostaa esiin uusia, lahjakkaita suomalaisen historiallisen romaanin kirjoittajia. Kilpailuun osallistuvan tekstin tulee olla kokonainen, aiemmin julkaisematon romaanikäsikirjoitus ja sen aiheen tulee tavalla tai toisella liittyä Suomen historiaan.

  Lue lisää
 • Lisbeth Salanderin tarina saa jatko-osan alkusyksystä

  Stieg Larssonin menestystrilogia Millennium saa jatkoa David Lagercrantzin kirjoittamana. Elokuussa julkaistava Se mikä ei tapa (Det som inte dödar oss) on itsenäinen jatko-osa aiemmalle trilogialle, ja mukana ovat tutut henkilöhahmot Lisbeth Salander ja Mikael Blomkvist. 

  Lue lisää
 • Nuorten kirjasuosituksia: Minä lukijana, osa 2

  Jatkamme vielä sarjaa. Oulun Rajakylän viidennen luokan oppilaat kirjoittivat opettajansa Ulla Ruotsi-Mattsonin johdolla aiheesta 'Minä lukijana'.

  Lue lisää
 • Nuorten kirjasuosituksia: Minä lukijana, osa 1

  Mitä nuoret ja lapset lukevat? Entä mitä he suosittelisivat ikätovereilleen luettavaksi? Oulun Rajakylän viidennen luokan oppilaat kirjoittivat opettajansa Ulla Ruotsi-Mattsonin johdolla aiheesta 'Minä lukijana'.

  Lue lisää
 • Kalle Veirto ja Tittamari Marttinen saivat Nuorisokirjailijoiden kirjallisuuspalkinnot

  Suomen Nuorisokirjailijat ry:n perinteikkäiden kirjallisuuspalkintojen voittajakaksikko on julkistettu. Ansiokkaalle nuortenkirjalle myönnettävän Topelius-palkinnon sai Kalle Veirto romaanillaan Säbätalvi (Karisto). Arvid Lydecken -lastenkirjapalkinnon voitti Tittamari Marttinen teoksellaan Ikioma perheeni (Pieni Karhu, kuv. Aiju Salminen). 

  Lue lisää
 • Kirjallisuusgaala Suomeen?

  Tänä iltana monissa suomalaisissa kodeissa on katseltu televisiolähetystä Hartwall Arenalta, jossa on juhlittu näyttävästi urheilua. Suomen Urheilugaala kokoaa yhteen urheilijoita eri lajeista ja nostaa esille vuoden urheilutekoja. Kirjanörttinä kysyn, miksi ihmeessä kirjallisuudelle ei järjestetä samantapaista juhlaa tai gaalaa?

  Lue lisää
 • Lukurauha kaikille 8.2.2015

  Vuosi 2015 on Kirjan vuosi. Sen kunniaksi Suomen kirjasäätiö kutsuu suomalaisia rauhoittumaan kirjan pariin helmikuun toisena sunnuntaina, 8. helmikuuta. Se on Lukurauhan päivä.

  Lue lisää
 • Rajakylän koulu: Lokakuu on Lukukuu

  Lokakuu on lukukuu Oulun Rajakylän koulussa. Se tarkoittaa sitä, että oppilaat lukevat lukukuun aikana vapaa-ajallaan mahdollisimman monta kirjaa ja samalla keräävät kustakin lukemastaan teoksesta sponsoreiltaan pienen avustuksen. Avustukset ohjataan Punaisen Ristin katastrofirahastoon.

  Lue lisää
 • Symbolisia ja konkreettisia rytmejä Frankfurtin kirjamessuilla

  Frankfurtin kirjamessuilla suomalaista nykyproosaa ja -runoutta esiteltiin Nuoren Voiman Liiton Kompositiossa, jossa kirjailijat tulkitsivat omia tekstejään kevyesti dramatisoidussa kokonaisuudessa. Kollektiivinen kaunokirjallisuuden ääneen lukeminen on Suomessa ainakin toistaiseksi harvinaisempaa, mutta Saksassa lukutilaisuudet ovat olennainen osa erilaisia kirjallisuustapahtumia. 

  Lue lisää
 • Vastakohtien jin-jangausta

  Mitä vastakohdat synnyttävät? Viehätystä vai vaikeuksia? Tuntemattoman kaipuuta, näkökulmien muutostarvetta, vaaran tunteen etsimistä tai ainakin mukavaa pikkuriskiä? Vai ylitsepääsemättömiä muureja, vieraantumista ja ymmärtämättömyyttä? Etsimme Frankfurtin kirjamessuilla esitellyistä teoksista aiheita, joissa vastakohtaisuuden motiivit toistuvat tavalla tai toisella.

  Lue lisää

Pelaa kirjallisuusvisaa