Lukeminen on pääasia


 • Sekaisin KonMarista

  Vieläkin minua harmittaa, kun myin kirpparilla 22 vuotta sitten erään Aarikan kaulakorun. Tiedättehän, sellaisen oranssin, puisen renkaan, josta roikkui muistaakseni neljä-viisi puupalloa. Se olisi nyt ihanan retro, käyttäisin sitä varmasti usein. Kaipaan sitä korua. Kiroan typeryyttäni.

  Lue lisää
 • Naurattava juttu

  Olen aika utelias tyyppi, tarkkailen ympäristöäni ja muita kanssakulkijoita usein. Huomasin kerran linja-autossa matkustaessani ulkomaalaisen näköisen herran, joka luki pokkarikokoista Ikea-katalogia. Tai niin siis silloin luulin.

  Lue lisää
 • Vastaa kyselyyn ja katso miten muut ovat vastanneet!

   

 • EU:n kirjallisuuspalkinto Selja Ahavalle

  Selja Ahavan romaani Taivaalta tippuvat asiat (Gummerus) on saanut eurooppalaisen nykykirjallisuuden edistämiseen tarkoitetun EU:n kirjallisuuspalkinnon. Palkinnolla nostetaan esille kotimaansa kirjallisuuden lupaavia kykyjä, joiden teoksia rohkaistaan kääntämään eri kielille.

  Lue lisää
 • Ensimmäisen Viisikon suomensi Eeva Joenpelto

  Enid Blytonin Viisikko on seikkaillut ja ratkonut rikosarvoituksia suomeksi jo 60 vuoden ajan. Blyton oli yksi 1900-luvun luetuimmista ja menestyneimmistä lasten- ja nuortenkirjailijoista. Hänen valtava tuontantonsa sisältää yli 800 teosta, ja UNESCOn mukaan hän on maailman kaikkien aikojen käännetyin lastenkirjailija. 

  Lue lisää
 • Tähtifantasia-ehdokkaat tarjoilevat eeppisiä seikkailuja, hurmaannuttavia lukukokemuksia ja iskeviä klassikkonovelleja

  Vuoden 2016 Tähtifantasia-palkintoa tavoittelee viisi fantasiakirjallisuuden monimuotoisuutta heijastavaa teosta. Helsingin Science Fiction Seuran jakama palkinto on suunnattu suomennetulle fantasialle.

  Lue lisää
 • Vuoden parhaassa aforismikirjassa yhdistellään runoja ja aforismeja

  Suomen aforistiyhdistys on valinnut vuoden 2015 aforismikirjaksi turkulaisen Marko Laihisen teoksen Halokehrät (Poesia). Valintaraati kehuu runoista koostuvaa voittajateosta ehjäksi ja hallituksi kokonaisuudeksi, joka yhdistää kiinnostavasti runoutta ja aforistiikkaa yli rajojen. 

  Lue lisää
 • Veikeät virkatut eläimet / Kerry Lord / Mäkelä

  Aika hauskoja eläimiä, täytyy myöntää! Tuntuu ihan haikealta, ettei oma lapsi enää ole siinä iässä, että hänelle voisi virkata pehmoeläimiä. Itseoppineen virkkaajan Kerry Lordin Veikeät virkatut eläimet -kirjasta löytyy suloisuutta joka lähtöön.

  Lue lisää
 • Vihtorin kirjaston kirjamessuilla juhlitaan kuumia kotimaisia kirjailijoita ja vientikirjallisuuden tulevia tähtiä

  Vihtorin kirjaston kirjamessuilla juhlitaan tänä keväänä 100-vuotiasta Lauri Viitaa sekä etsitään parhaita kirjojen alkusanoja ja seuraavaa kansainvälistä menestyjää. Kuumina kirjailijavieraina messuilla nähdään muun muassa Tuomas Kyrö, Teemu Keskisarja, Laura Lindstedt ja Elina Hirvonen.

  Lue lisää
 • Kirjojen alkusanat puntariin – Lause-Finlandian ehdokkaat on julkistettu

  Suomen pienimmän kirjallisuuspalkinnon ehdokkaat on julkistettu. Lause-Finlandia-palkinto on arvoltaan 0 euroa, ja se jaetaan Vihtorin kirjaston kirjamessuilla perjantaina 18.3.2016.

  Lue lisää
 • Syksyllä 2016 Helsingin Kirjamessuilla fiilistellään pohjoismaisen kirjallisuuden hengessä

  Helsingin Kirjamessujen vuoden 2016 teemana on pohjoismainen kirjallisuus ja kulttuuri. Messut järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 27.–30.10.2016. 

  Lue lisää
 • Sirpa Kähkösen Graniittimies tavoittelee Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkintoa

  Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon suomalaiset ehdokkaat vuodelle 2016 ovat Sirpa Kähkösen Graniittimies (Otava 2014), Sabine Forsblomin Maskrosgudens barn (Schildts & Söderströms 2015) ja ahvenanmaalaisen Carina Karlssonin Mirakelvattnet (Schidlts & Söderströms 2015).

  Lue lisää
 • Lukukeskus ja Lastenkirjainstituutti kutsuvat koko Suomen suureen lukuseikkailuun juhlavuonna 2017

  Suuri lukuseikkailu nostaa esiin lastenkirjallisuutta ja lukemisen iloa koko Suomen satavuotisjuhlavuoden ajan. Projektia tukevat Suomen kulttuurirahasto ja Svenska Kulturfonden ja se on valtioneuvoston Suomi100-hankkeen laajan yhteistyön piirissä.

  Lue lisää
 • Kysely: Mitä kirjaformaattia käytät mieluiten?

  Kovakantinen, taskukokoinen, jättipokkari, minikirja, sähkökirja, äänikirja. Mikä kirjaformaatti on paras? Mitä niistä käytät mieluiten?

  Lue lisää
 • Kirjan ja ruusun päivän nimikkokirja 2016 noloilee lapsille ja aikuisille

  Tänä vuonna Kirjan ja ruusun päivänä 23.4. kirjakaupat jakavat Ronja Salmen ja Jami Nurmisen Onks noloo? -kirjaa. Erikoisteoksella kirjakauppiaat haluavat juhlistaa lukemista, muistuttaa roolistaan kulttuuriperinteen välittäjinä sekä saattaa lapsia kirjojen pariin. 

  Lue lisää
 • Kansainvälisten tähtien ja syvällisten kirjallisuuskeskustelujen Helsinki Lit tulee jälleen

  Toista kertaa järjestettävän kansainvälisen kirjallisuusfestivaalin Helsinki Litin (13.–14.5.) päätähtinä loistavat muun muassa brittiläiset Sadie Jones ja Helen Macdonald sekä ruotsalainen Jonas Hassen Khemiri.

  Lue lisää
 • Tähtivaeltaja-ehdokkaat 2016 – Vuoden parhaissa tieteiskirjoissa on älyä, humaanisuutta ja mysteereitä

  Vuoden parhaalle tieteiskirjalle myönnettävän Tähtivaeltaja-palkinnon ehdokkaat on julkistettu. Palkintoa luotsaavan Helsingin Science Fiction Seuran mukaan kärkiteosten valinta oli normaaliakin palkitsevampaa, koska hyviä ehdokkaita oli tarjolla runsaasti.

  Lue lisää
 • Japanilaiset tilkkutyöt 1, Mallit ja tekniikat, Susan Briscoe, Moreeni

  Oi, miksi aika on rajallista? Kello tikittää liian nopeasti, töissä pitää käydä, koiran kanssa leikittävä ja nukkuakin on ehdittävä. Sitten löydän tällaisen kirjan, joka saa mieleni käymään ylikierroksilla.

  Lue lisää
 • Vuoden paras dekkari vie verkkourkinnan maailmaan, esikoisdekkari Ambomaalle

  Suomen dekkariseura on jakanut vuoden 2016 rikoskirjallisuuspalkinnot. Vuoden johtolanka -palkinnon voitti Pauliina Susi trillerillään Takaikkuna (Tammi), esikoisdekkarina palkittiin Lauri Mäkisen romaani Älykkäät kuin käärmeet, viattomat kuin kyyhkyset (Siltala) ja ulkomaisen jännityskirjallisuuden kunniakirja myönnettiin ruotsalaiselle Johan Theorinille (Tammi).

  Lue lisää
 • Runeberg-palkinto Tapio Koivukarille

  Vuoden 2014 Runeberg-palkinnon on voittanut Tapio Koivukari romaanillaan Unissasaarnaaja (Johnny Kniga). Todellisiin tapahtumiin pohjautuva romaani kertoo köyhän mökkiläisen sairaalloisesta tyttärestä, joka alkaa 13-vuotiaana saarnata maailmanlopusta horrospäissään. 

  Lue lisää
 • Virkkuri – Virkkuutöitä kotiin ja käyttöön, Molla Mills, Nemo

  Olen sanaton. Ei tee mieli kirjoittaa yhtään mitään, ainoastaan virkata. 

  Lue lisää
 • Blogistanian Globalia -voittaja 2015: John Williamsin vähäeleinen Stoner tenhosi kirjabloggaajat

  Viidennen Blogistanian Globalia -palkinnon on voittanut yhdysvaltalaisen John Williamsin romaani Stoner (Bazar, suom. Ilkka Rekiaro). Unohdetuksi klassikoksi luonnehdittu teos sai ylivoimaisen äänivyöryn kirjablogistien äänestyksessä: yli puolet äänestäjistä ehdotti Stoneria palkinnonsaajaksi ja lähes kaikki kirjaa äänestäneet antoivat sille täydet pisteet.  

  Lue lisää
 • Blogistanian Globalian voittaja selviää huomenna!

                

  Lue lisää