Lukeminen on pääasia


 • Viisi syytä, miksi kirjalahja on paras lahja

  Kirjaa on pidetty perinteisesti joulun ykköstoivelahjana. Silti liian usein kuulen nykyisin moitiskeltavan, että kolmenkympin arvoiset kirjat ovat liian kalliita, kun samaan hengenvetoon kehutaan, kuinka satojen eurojen arvoinen tabletti tai pelikonsoli oli pakko saada ja designfarkkujen taskusta löytyy tietty myös uusin älypuhelinmalli. 

  Lue lisää
 • Sekoilua ja valaistumista Pariisissa

  Alkuaan kanadanranskalainen Jack Kerouac taisi olla epäonnistunut buddhalainen. Miehen elämästä oli sisäinen rauha kaukana. Kovasti hän kyllä etsi valaistumista ja irtautumista arkielämästä. Kukapa ei sellaista kaipaisi.

  Lue lisää
 • Vastaa kyselyyn ja katso miten muut ovat vastanneet!

   

 • Mahdollisen Kirjallisuuden Seuran kirjallisuuspalkinto Mika Rätölle

  Mahdollisen Kirjallisuuden Seuran kirjallisuuspalkinnon on saanut muusikko, näytelmäkirjailija ja kuvataiteilija Mika Rättö proosateoksellaan Mysterius Viisikulma-avain. Kirjan on kustantanut Teos. 

  Lue lisää
 • Rivo-Riitan vinkki jouluostoksille

  Varoitus: vinkki voi ärsyttää huumorintajutonta kirjakauppiasta.

  Lue lisää
 • Lainauskorvaus nousee tulevana vuonna 8,2 miljoonaan euroon

  Eduskunnan valtiovarainvaliokunta on hyväksynyt hallituksen täydentävän budjettiesityksen, jossa lainauskorvauksiin varattuun määrärahaan osoitetaan 4 miljoonan euron korotus, kertoo kirjallisuuden tekijänoikeusjärjestö Sanasto tiedotteessaan. 

  Lue lisää
 • Kustantajat ja Helsingin Kirjamessut haluavat varmistaa Helsingin Kirjamessujen moniäänisyyden

  Helsingin Kirjamessut ovat yksi suomalaisen kirjallisuuden keskeisistä areenoista. Ensi vuonna esille nousee erityisesti venäläinen kirjallisuus ja kulttuuri, kun Venäjä on messujen teemamaana.

  Lue lisää
 • Tuomas Kyrö on myyntilistojen kuningas

  Tuomas Kyrön huumori on suomalaisten mieleen. Näin voi päätellä Suomen Kirjakauppaliiton tuoreimmasta Mitä Suomi lukee -tilastosta. 

  Lue lisää
 • Nappaa joululahjavinkkejä – Topelius- ja Arvid Lydecken -palkintojen ehdokkaista löytyy laatulukemista lapsille ja nuorille!

  Suomen Nuorisokirjailijat ry:n perinteikkäiden kirjallisuuspalkintojen ehdokkaat on julkistettu. Sekä nuortenkirjallisuuden Topelius-palkinnosta että lastenkirjallisuuden Arvid Lydecken -palkinnosta kilvoittelee viisi teosta. 

  Lue lisää
 • Kahdeksan kaunokirjallista teosta kilpailee Runeberg-palkinnosta

  Valitsijaraati luki kaikkiaan 250 kaunokirjallista teosta – omaelämäkerrallisia romaaneja, dekkareita, viihteellisempää kirjallisuutta, esseitä, novellikokoelmia, lyyristä proosaa ja runoutta – Runeberg-kirjallisuuspalkintoa varten. Luettujen teosten joukosta puristui esiin kahdeksan hienoa ehdokasta. Raatiin kuuluivat kirjailija Stella Parland, kirjailija Markku Karpio sekä yliopistonlehtori ja kriitikko Outi Oja

  Lue lisää
 • Yksi kirja muutti kansakunnan

  Tuntematon sotilas täytti 60 vuotta. Heitän jo alkuun, että mikään kirja ei ole Suomeen ja suomalaisuuteen vaikuttanut niin paljon kuin Väinö Linnan mestariteos. Minua viisaammatkin ovat pohtineet, että miksi.

  Lue lisää
 • Kirjallisuusvisa - pelaa ja voit voittaa kirjapalkintoja!

  Olemme päivittäneet Kirjallisuusvisan! Nyt se on entistä monipuolisempi. Kysymystyyppeinä voi olla muun muassa monivalintoja, paikannuksia tai avoimia vastauksia. Jotkut kysymykset saattavat olla niin visaisia, että joudut hakemaan tiedon netistä, toista taas pidät ehkä itsestäänselvyytenä. Kaikille on kuitenkin jotain!

  Lue lisää
 • Rauhoitu kirjan parissa – 8.2.2015 vietetään Lukurauhan päivää

  On yleisesti tunnustettu, kirjallisuuden ystäviä surettava totuus, että lukemisen elintila kaventuu some-keskeisessä, työ- ja harrastuskiireiden täyttämässä hälyisässä maailmassa. Tätä kaikkea kiirettä vastaan ja lukemisen puolesta on Suomen Kirjasäätiö julistanut valtakunnallisen Lukurauhan päivän, jota vietetään ensimmäisen kerran 8. helmikuuta 2015.

  Lue lisää
 • "Tajunnan räjäyttävä teos" – Finlandia-palkinto Jussi Valtosen romaanille He eivät tiedä mitä tekevät

  – Mitään vastaavaa kotimaista nykyajan kuvausta en ole aikaisemmin lukenut, kehui palkintopuheessaan professori Anne Brunila, joka valitsi tämän vuoden Finlandia-voittajan. Hän ylisti Jussi Valtosen romaania tajunnan räjäyttäväksi.

  Lue lisää
 • Koko kaupunki lukee 24.11.-14.12.2014

  Helsingin kaupunginkirjasto ja Otava järjestävät e-lukukampanjan 24.11.-14.12.2014, jonka aikana Virpi Hämeen-Anttilan uutuusdekkaria Yön sydän on jäätä voi lainata maksutta rajattomasti HelMet-kirjastokortilla Ellibs-e-kirjastosta. Koko kaupunki lukee -kampanjalla halutaan edistää e-lukemista ja muistuttaa e-lukemisen helppoudesta ja vaivattomuudesta.

  Lue lisää
 • Vuoden luontokirja vie Helsingin saariston luontoon

  Tunnelmalliset kuvat ja elävät tarinat siivittivät tietokirjailija, everstiluutnantti Jarmo Niemisen (s. 1959) teoksen Aarresaaret – Helsingin saariston uskomaton luonto (Gummerus) Vuoden luontokirjaksi. WWF:n vuosittain järjestämän kilpailun voittajan valitsi tänä vuonna valokuvaaja Meeri Koutaniemi

  Lue lisää
 • Tietopöllö-palkinto Marjut Hjeltille

  Lasten ja nuorten tietokirjapalkinnon Tietopöllön on saanut tänä vuonna tietokirjailija Marjut Hjelt (s. 1954). Suomen tietokirjailijat -yhdistyksen Tietopöllö-palkinto myönnetään vuosittain henkilölle tai ryhmälle, joka on julkaissut pitkään ja ansiokkaasti lapsille ja nuorille tarkoitettuja tietoteoksia.

  Lue lisää
 • Finlandia Junior -palkinto Maria Turtschaninoffin nuortenromaanille, joka "rohkaisee kulkemaan valoa kohti"

  Suomenruotsalaisen Maria Turtschaninoffin (s. 1977) fantasiaromaani Maresi: Krönikor från Röda klostret / Maresi: Punaisen luostarin kronikoita (Schildts & Söderstöms / Tammi, suom. Marja Kyrö) on vuoden 2014 Finlandia Junior -voittaja. Valinnan teki ohjaaja ja käsikirjoittaja Johanna Vuoksenmaa, joka toivoo romaanille lukijoita ympäri maailmaa. 

  Lue lisää
 • Menneisyys häviää, Bond säilyy uhallakin

  Kaikki Bondista (Nemo) lupaa uhmakkaasti kertoa kaiken maailman kuuluisimmasta salaisesta agentista ja saarivaltakunnan ylpeydestä James Bondista. Sitä se ei tee. Se on mahdottomuus. Niin lukemattomia kirjoja ja elokuvia on tehty kirjailija Ian Flemingin luomasta alkuperäishahmosta.

  Lue lisää
 • "Tenhoava lukukokemus" – Tieto-Finlandia 2014 Mirkka Lappalaisen teokselle Pohjolan leijona

  Filosofian tohtori, dosentti Mirkka Lappalaisen (s. 1975) teos Pohjolan leijona. Kustaa II Aadolf ja Suomi 1611–1632 (Siltala) on voittanut Tieto-Finlandian. 30 000 euron arvoisen tunnustuspalkinnon saajan päätti tänä vuonna dosentti Heikki Hellman

  Lue lisää
 • Äänestä suosikkiasi: Mikä romaani voittaa Finlandia-palkinnon?

  Finlandia-ehdokkaiden julkistus alkoi hyvillä uutisilla: ehdokasraadin puheenjohtaja, näytelmäkirjailija Sirkku Peltola suitsutti, että suomalainen kirjallisuus voi hyvin ja että erityisesti esikoisten korkeatasoisuus antaa lupauksen hienoista kirjavuosista myös tulevaisuudessa. Kaikkiaan valintalautakunta luki 114 teosta ennen kuuden kärjen julkistamista. 

  Lue lisää
 • Helsingin Sanomain kirjallisuuspalkinto 20 vuotta – Juhlavuoden voittaja on Pajtim Statovci romaanillaan Kissani Jugoslavia

  Vuoden 2014 paras suomeksi kirjoitettu esikoisteos on jugoslavialaissyntyisen Pajtim Statovcin (s. 1990) identiteettiä ja maahanmuuttoa käsittelevä romaani Kissani Jugoslavia (Otava). Valintaraadin mukaan teoksesta paistaa läpi raaka lahjakkuus. 15 000 euron arvoinen Helsingin Sanomain kirjallisuuspalkinto jaettiin tänään 20. kerran.

  Lue lisää
 • Bukowski tarinoi toimittajille

  Kirjamessuilla Sammakon osastolta lähtee yleensä mukaan jokin Bukowskin teos, jota en ole vielä lukenut. Tällä kertaa löysin kirjan Auringonvalo, tässä olen. Kyseessä on kokoelma Charles Bukowskista tehdyistä haastatteluista eri julkaisuihin vuosilta 1963-1993. Eli suurinpiirtein Bukowskin menestyksen alusta hänen kuolemaansa.

  Lue lisää

Pelaa kirjallisuusvisaa