Lukeminen on pääasia


 • Jarl Hellemann -käännöskirjapalkinto Riina Vuokolle

  Ensimmäisen Jarl Hellemann -palkinnon on voittanut suomentaja Riina Vuokko. Palkinto myönnettiin hänen suomennoksestaan kiinalaisen nobelistin Mo Yanin romaanista Viinamaa (Otava). Vuoden parhaalle käännöskirjalle myönnettävä 5000 euron arvoinen palkinto jaettiin Helsinki Lit -kirjallisuusfestivaaleilla Savoy-teatterissa. 

  Lue lisää
 • Mihail Šiškinin ja Sofi Oksasen kohtaamisesta odotetaan kipinöitä

  Kiitos kaikille Jonas T. Bengtssonin Submarino-romaanin arvontaan osallistuneille! Osallistujia oli ilahduttavan paljon ja vastauksista huomasi, että Helsinki Litin kaltaiselle tapahtumalle on kysyntää. 

  Lue lisää
 • Vastaa kyselyyn ja katso miten muut ovat vastanneet!

   

 • Anni Swan -mitali Vilja-Tuulia Huotarisen nuortenkirjalle

  Vilja-Tuulia Huotarisen nuortenromaani Kimmel (Karisto 2014) on palkittu korkeatasoiselle lasten- tai nuortenkirjalle myönnettävällä Anni Swan -mitalilla. IBBY Finlandin tunnustuspalkinto jaetaan joka kolmas vuosi. Huotarinen palkittiin Naantalissa Kirjahyrrä-lastenkirjallisuusfestivaalien avajaisissa.

  Lue lisää
 • Antti Salmiselle tieteiskirjallisuuden Tähtivaeltaja-palkinto

  Tieteiskirjallisuuden Tähtivaeltaja-palkinnon on voittanut Antti Salmisen kokeellinen, proosan ja lyriikan rajamailla taiteileva teos Lomonosovin moottori (Poesia). Parhaalle suomeksi ilmestyneelle SF-teokselle jaettavan palkinnon myöntää vuosittain Helsingin Science Fiction Seura.

  Lue lisää
 • Jarkko Laine -palkinto Juha Hurmeen Nyljetyille ajatuksille, jossa "ajatus liihottaa vapaudenriemuisesti"

  Juha Hurmeen romaani Nyljetyt ajatukset (Teos) on voittanut haastavalle kotimaiselle kaunokirjalliselle teokselle myönnettävän Jarkko Laine -kirjallisuuspalkinnon. 10 000 euron arvoinen palkinto jaetaan kahden vuoden välein.

  Lue lisää
 • Mikä Helsinki Litin ohjelmanumero herättää eniten kiinnostusta? Vastaa kysymykseen ja osallistu kirja-arvontaan!

  Helsinki Lit tulee – oletko valmis? Virittäydy tunnelmaan tutustumalla kirjallisuusfestivaalin ohjelmaan ja osallistu samalla festarin tanskalaisen tähtivieraan Jonas T. Bengtssonin uutuusromaanin arvontaan!

  Lue lisää
 • Sana äitienpäiväksi Kyung-sook Shinin romaanista Pidä huolta äidistä

  Tänä keväänä ilmestyneistä ja lukemistani kirjoista kaksi on käsitellyt vaikuttavasti äitiyttä kaunokirjallisin keinoin.

  Lue lisää
 • Vuoden 2014 käännösfantasian parhaimmisto on valittu

  Viisi teosta tavoittelee kesäkuussa jaettavaa Tähtifantasia-palkintoa, joka myönnetään parhaalle edellisvuonna suomennetulle fantasiakirjalle. Palkinnon jakaa Tähtivaeltaja-lehteä julkaiseva Suomen Science Fiction Seura. 

  Lue lisää
 • Sirpa Kähkönen ottaa ensimmäisessä Helsingin Kirjamessujen kolumnissaan esille sananvapauden

  Helsingin Kirjamessujen vuoden 2015 kolumnistiksi on valittu kirjailija, Suomen PEN:in puheenjohtaja Sirpa Kähkönen. Kähkösen ensimmäinen kolumni "Sanat kuuluvat meille kaikille" on julkaistu tänään kirjamessujen verkkosivuilla.

  Lue lisää
 • Laatukirjallisuutta punnitsemassa: HelMet-kirjallisuuspalkinnon raadin puheenjohtajaksi Anne Ala-Honkola

  Syksyllä 2015 ensimmäistä kertaa jaettavan HelMet-kirjallisuuspalkinnon raati on julkistettu. Raadin puheenjohtajaksi on valittu Töölön kirjaston johtaja Anne Ala-Honkola.

  Lue lisää
 • Kuusi ehdokasta tavoittelee Yleisradion Tanssiva karhu -runopalkintoa

  Vuoden 2015 Tanssiva karhu -runoteoksen palkintoehdokkaiden joukossa on palkittujen tekijöiden runokokoelmia sekä yksi esikoisteos. 3500 euron arvoinen palkinto jaetaan Kajaanin runoviikolla heinäkuun alussa. 

  Lue lisää
 • Marjo Niemi Nuoren Voiman Liiton puheenjohtajaksi

  Kirjallisuusjärjestö Nuoren Voiman Liitto on valinnut 24.4.2015 uudeksi puheenjohtajakseen kirjailija, dramaturgi Marjo Niemen. Varapuheenjohtajaksi valittiin kirjailija ja tutkija Matti Kangaskoski. Niemen edeltäjänä toimi kirjailija Aina Bergroth vuosina 2012–2015. 

  Lue lisää
 • Murrerunoilija Heli Laaksoselta reissukirja ja televisiosarja

  Lounaismurteisista runokokoelmistaan tunnettu Heli Laaksonen tekee uuden aluevaltauksen, sillä Yle TV1:ssä alkaa kesäkuussa hänen luotsaamansa keskusteluohjelma. Samaan aikaan häneltä julkaistaan myös esiintymiskiertueista kertova reissukirja.

  Lue lisää
 • Otava-konsernissa käytetään EKOenergiaa

  Otava-konsernissa käytetään nykyään EKOenergia-merkittyä sähköä. Otava siirtyi uusiutuvista energialähteistä tuotettuun sähköön, koska konserni haluaa vaikuttaa energiatuotannon ympäristöystävällisyyteen. Otava haluaa myös tukea kotimaista uusiutuvaa energiaa.

  Lue lisää
 • Hector, Arto Nyberg ja Anu Laitila valitsevat tämän vuoden Finlandia-palkintojen voittajat

  Suomen Kirjasäätiön vuoden 2015 Finlandia-kirjallisuuspalkintojen valitsijat ja lautakunnat on nimitetty. Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon voittajan valitsee toimittaja, lauluntekijä Heikki "Hector" Harma, Tieto-Finlandiasta päättää toimittaja Arto Nyberg ja Finlandia Junior -palkinnon saajan nimittää Viron instituutin johtaja Anu Laitila.

  Lue lisää
 • Kaksikymmentä parasta kirjailijaa

  Blogini on ollut jonkin aikaa hiljaiselossa. Syitä on monia. En ole yksinkertaisesti löytänyt mitään mielenkiintoista luettavaa ja sen verran kiireistäkin on ollut, että en ole viitsinyt nähdä vaivaa. Nyt on aikomus vierailla jo vauvan askelin kirjastossa. Omakin kirjaprojektini on nytkähtänyt eteenpäin vihdoin.

  Lue lisää
 • Jan Erolasta Helsingin Kirjamessujen vuoden 2016 ohjelmajohtaja

  Helsingin Kirjamessujen ohjelmajohtaja vaihtuu. Viestikapula siirtyy viisi vuotta messujen ohjelmasta vastanneelta Stig-Björn Nybergiltä Jan Erolalle vuoden 2016 alussa. 

  Lue lisää
 • Kansalliskirjastolle merkittävä lahjoitus vanhaa eurooppalaista kirjallisuutta

  Kansalliskirjasto on saanut lahjoituksena Suomen mittakaavassa harvinaisen kokoelman vanhaa eurooppalaista kirjallisuutta 1500-luvulta 1800-luvun alkuun. 

  Lue lisää
 • "Esikoisteos, joka kestää aikaa" – Kiitos kirjasta, Tommi Kinnunen!

  Kirja-alan ammattilaisten jakama Kiitos kirjasta -mitali on myönnetty Tommi Kinnuselle esikoisromaanista Neljäntienristeys (WSOY). Palkinto jaettiin Kirjan ja ruusun päivänä Helsingin Akateemisessa kirjakaupassa. 

  Lue lisää
 • Kuusi ostosvinkkiä Kirjan ja ruusun päivään

  Paras tapa juhlia kirjallisuutta on se, että tarttuu kirjaan ja lukee; syventyy kirjailijan luomiin maisemiin ja antaa mielen lentää sanojen ja aiheiden parissa. Tänään 23.4. vietetään Kirjan ja ruusun päivää, joka on meidän kaikkien kirjallisuutta rakastavien yhteinen juhlapäivä ja joka muistuttaa, että saadaksemme lukea jatkossakin kirjoja, meidän tulee lukemisen lisäksi ostaa niitä ja tukea toiminnallamme kirja-alaa.

  Lue lisää
 • Jokaisella on oikeus mielen hyvinvointiin – Mielensäpahoittaja ryhtyy tukemaan mielenterveystyötä

  Kyllä minä niin mieleni pahoitin kun mielet tärähtivät, lukee kalenterin kannessa. Lausahdus on peräisin kirjailija Tuomas Kyrön luomalta hahmolta, Mielensäpahoittajalta, joka on ehtinyt tuoda jääräpäistä asennettaan ja sykähdyttävää viisauttaan tunnetuksi muun muassa radiossa, kirjoissa ja elokuvissa. Seuraavaksi Mielensäpahoittaja lähtee luojansa kanssa tukemaan mielenterveystyötä seinäkalenterin voimin. 

  Lue lisää
 • Anthony Doerrin Kaikki se valo jota emme näe on vuoden 2015 Pulitzer-voittaja

  Anthony Doerr on palkittu arvostetulla Pulitzer-palkinnolla romaanistaan Kaikki se valo jota emme näe (All The Light We Cannot See). Juuri ilmestyneen teoksen on suomentanut Hanna Tarkka.

  Lue lisää

Pelaa kirjallisuusvisaa