Lukeminen on pääasia


 • Tietopöllö-palkinto Marjut Hjeltille

  Lasten ja nuorten tietokirjapalkinnon Tietopöllön on saanut tänä vuonna tietokirjailija Marjut Hjelt (s. 1954). Suomen tietokirjailijat -yhdistyksen Tietopöllö-palkinto myönnetään vuosittain henkilölle tai ryhmälle, joka on julkaissut pitkään ja ansiokkaasti lapsille ja nuorille tarkoitettuja tietoteoksia.

  Lue lisää
 • Finlandia Junior -palkinto Maria Turtschaninoffin nuortenromaanille, joka "rohkaisee kulkemaan valoa kohti"

  Suomenruotsalaisen Maria Turtschaninoffin (s. 1977) fantasiaromaani Maresi: Krönikor från Röda klostret / Maresi: Punaisen luostarin kronikoita (Schildts & Söderstöms / Tammi, suom. Marja Kyrö) on vuoden 2014 Finlandia Junior -voittaja. Valinnan teki ohjaaja ja käsikirjoittaja Johanna Vuoksenmaa, joka toivoo romaanille lukijoita ympäri maailmaa. 

  Lue lisää
 • Vastaa kyselyyn ja katso miten muut ovat vastanneet!

   

 • Menneisyys häviää, Bond säilyy uhallakin

  Kaikki Bondista (Nemo) lupaa uhmakkaasti kertoa kaiken maailman kuuluisimmasta salaisesta agentista ja saarivaltakunnan ylpeydestä James Bondista. Sitä se ei tee. Se on mahdottomuus. Niin lukemattomia kirjoja ja elokuvia on tehty kirjailija Ian Flemingin luomasta alkuperäishahmosta.

  Lue lisää
 • "Tenhoava lukukokemus" – Tieto-Finlandia 2014 Mirkka Lappalaisen teokselle Pohjolan leijona

  Filosofian tohtori, dosentti Mirkka Lappalaisen (s. 1975) teos Pohjolan leijona. Kustaa II Aadolf ja Suomi 1611–1632 (Siltala) on voittanut Tieto-Finlandian. 30 000 euron arvoisen tunnustuspalkinnon saajan päätti tänä vuonna dosentti Heikki Hellman

  Lue lisää
 • Äänestä suosikkiasi: Mikä romaani voittaa Finlandia-palkinnon?

  Finlandia-ehdokkaiden julkistus alkoi hyvillä uutisilla: ehdokasraadin puheenjohtaja, näytelmäkirjailija Sirkku Peltola suitsutti, että suomalainen kirjallisuus voi hyvin ja että erityisesti esikoisten korkeatasoisuus antaa lupauksen hienoista kirjavuosista myös tulevaisuudessa. Kaikkiaan valintalautakunta luki 114 teosta ennen kuuden kärjen julkistamista. 

  Lue lisää
 • Helsingin Sanomain kirjallisuuspalkinto 20 vuotta – Juhlavuoden voittaja on Pajtim Statovci romaanillaan Kissani Jugoslavia

  Vuoden 2014 paras suomeksi kirjoitettu esikoisteos on jugoslavialaissyntyisen Pajtim Statovcin (s. 1990) identiteettiä ja maahanmuuttoa käsittelevä romaani Kissani Jugoslavia (Otava). Valintaraadin mukaan teoksesta paistaa läpi raaka lahjakkuus. 15 000 euron arvoinen Helsingin Sanomain kirjallisuuspalkinto jaettiin tänään 20. kerran.

  Lue lisää
 • Bukowski tarinoi toimittajille

  Kirjamessuilla Sammakon osastolta lähtee yleensä mukaan jokin Bukowskin teos, jota en ole vielä lukenut. Tällä kertaa löysin kirjan Auringonvalo, tässä olen. Kyseessä on kokoelma Charles Bukowskista tehdyistä haastatteluista eri julkaisuihin vuosilta 1963-1993. Eli suurinpiirtein Bukowskin menestyksen alusta hänen kuolemaansa.

  Lue lisää
 • Äänestä suosikkiasi: Mikä teos voittaa vuoden 2014 Finlandia Junior -palkinnon?

  Kysely lukijoiden mielestä kiinnostavimmista Suomen Kirjasäätiön kirjallisuuspalkintojen ehdokkaista jatkuu! Vuoden 2014 Finlandia Junioria kärkkyy kuusi teosta. Joukossa on mukavan monipuolisesti esillä erilaisia lapsille ja nuorille suunnattuja teoksia: kaksi kuvakirjaa, yksi satukirja sekä romaaneja lapsille ja nuorille.

  Lue lisää
 • Kirjallisuusvisa on jäänyt nyt tauolle - Uusi visa on tulossa vuoden 2015 alussa

  Kirjallisuusvisa on jäänyt nyt lokakuun alusta hetkeksi tauolle, mutta palaamme uuden tyyppisellä ratkaisulla jälleen ensi vuoden alusta. Silloin saavat aivonystyrät taas kyytiä!

  Lue lisää
 • Äänestä suosikkiasi: Mikä Tieto-Finlandian ehdokkaista on ansioitunein ja kiinnostavin?

  Viime vuonna blogissani sai ensimmäistä kertaa äänestää leikkimielisesti kiinnostavimmista Finlandia-ehdokkaista, ja äänestyksen suosion vuoksi päätin järjestää kisan uudestaan. Mitkä teokset voittavat Suomen Kirjasäätiön kirjallisuuspalkinnot vuonna 2014? Tule mukaan arvuuttelemaan ja kertomaan suosikkisi!

  Lue lisää
 • Viisi suomennosta kilvoittelee ensimmäisestä Jarl Hellemann -käännöskirjallisuuspalkinnosta

  Vuoden parhaalle käännöskirjalle myönnettävän Jarl Hellemann -palkinnon ensimmäinen voittaja paljastetaan toukokuussa 2015 järjestettävillä Helsinki Lit -kirjallisuusfestivaaleilla. Palkinnon arvo on 5000 euroa. 

  Lue lisää
 • Kirjoittajan kilvoittelu

  Sanotaan, että ihminen ei valitse kirjoittamista, vaan kirjoittaminen ihmisen. Se on totta. Jotkut meistä huomaavat jossain elämänvaiheessa, että hitto, minähän osaan kirjoittaa ja pidän tästä touhusta.

  Lue lisää
 • Kirjailijahaastatteluja, palkintoseremonioita, lukupiirejä, keskustelutilaisuuksia – Menovinkkejä Helsingin Kirjamessuille

  Suomen suurin ja kuumin kirjallisuustapahtuma on taas täällä! Helsingin Messukeskuksen ovet avautuvat torstaina 23.10. klo 10.00 vastaanottamaan messukansaa, joka vaeltaa kuulemaan kirjallisuuspuhetta, tekemään hulppeita ja puhuttelevia kirjalöytöjä sekä tapaamaan kirjailijoita ja ystäviä.

  Lue lisää
 • Testaa millainen harrastaja olet ja voita Mauri Kunnaksen kirjoja!

  Mauri Kunnaksen uudessa Herra Hakkarainen harrastaa -kuvakirjassa lasten rakastama unissakävelijä harrastaa pyörätelinevoimistelua ja ranskalaisten ympäriajoa.

  Lue lisää
 • Viimeinen kutsu: vielä on mahdollisuus ilmoittautua mukaan Tuomas Kyrön lukupiiriin Helsingin Kirjamessuilla

  Viime vuonna Helsingin Kirjamessuilla järjestettiin ensimmäisen kerran lukupiiritapaamisia, joissa kirjailijat kohtasivat teostensa lukijoita keskustelun merkeissä. Positiivisen palautteen ja suosion siivittämänä tapaamiset saavat jatkoa torstaina 23.10. alkavilla messuilla.

  Lue lisää
 • Frankfurtin kirjamessut, osa 6 – Aavan meren tuolla puolen jossakin on maa

  Miksi aikuisuus on Salla Simukan mielestä myytti? Entä kuka piirtäjälegenda osui Eeva Vähänikkilän ja Niina Hampisen haaviin sunnuntaina Frankfurtin kirjamessuilla?

  Lue lisää
 • Isän ja lapsen lukuhetki kertoo rakkaudesta

  Sanomalehtien Liitto ja Suomen Kustannusyhdistys järjestivät YK:n kansainvälisen lukutaitopäivän yhteydessä Isi lue -kilpailun, jossa kysyttiin, miksi isät lukevat lapsilleen. Yli 300 tekstiviestin ja twiittauksen seasta valikoitui voittaja, jonka sanoman soisi leviävän laajalle.

  Lue lisää
 • Juice ui minuun

  Joistakin kirjoista tulee henkilökohtaisia. Minulle kävi näin Antti Heikkisen kirjoittaman elämäkerran kanssa Juice Leskisestä. Risainen elämä (Siltala 2014) painui sisikuntaan eri tavalla kuin mikään kirja aikoihin. Kirja on vallannut ajatuksiani päivin ja öin. Sain kirjan nyt vihdoin luettua, niin en ehdi kokonaan sekoamaan Juicen elämään.

  Lue lisää
 • Frankfurtin kirjamessut, osa 5 – Kirjallisuuden rajoja rikotaan ja asetetaan monella tasolla

  Erilaiset rajat – kansalliset, kielelliset, mielelliset, kulttuuriset ja muut – vetävät linjoja myös kirjallisuuden kentillä. Lauantaina Frankfurtin kirjamessuilla teemaksi nousi näiden rajojen käsittely ja rikkominen.

  Lue lisää
 • Turvaa sivuista

  "Yhtäkkiä illalla ikkunan ääressä huomaa hämärän. On sytytettävä pöytälamppu nähdäkseen tarkasti. Keväästä on vain hetkinen olen siitä varma. Vasta eilen oli se ilta, jolloin aurinko paistoi väkisin harsoisen pilviverhon takaa, eikö ollutkin. Kesä tuli väkisin ja sen säteet antoivat näkyä kaiken. Haaveet, jotka olivat jääneet talven mittaan toteutumatta. Kesällä ei haaveilla, otetaan vain vastaan se mille talvi on tehnyt tilaa. Kituliaina lepohetkinä, kun Suomi on pysähdyksissä, mekin pysähdymme, kauhusta kankeina että kaikki on jo ohi, viimeistään juhannusaattoyönä. On pinnisteltävä kuullakseen toivon ääni, lempeä pohjasävel, joka lupaa ainakin yhden haaveen seuraavan talven varalle. Ettei kokonaan kuihdu pois. Elämättä..."

  Lue lisää
 • Frankfurtin kirjamessut, osa 4 – Muumeja, nymfejä ja cosplay-hahmoja

  Miten suomalainen identiteetti ja urheilu liittyvät toisiinsa? Entä miten Kalevalaa mallinnetaan 3D:nä? Eeva Vähänikkilä ja Niina Hampinen tuovat jälleen messukuulumisia Saksasta! 

  Lue lisää
 • Frankfurtin kirjamessut, osa 3 – Suomalaisen (nyky)kirjallisuuden juhlaa

  Eeva Vähänikkilän ja Niina Hampisen messuraportointi Frankfurtista on edennyt jo kolmanteen osaansa. Tällä kertaa luvassa on näkymiä dramatisoituun nykykirjallisuuteen, suomikliseisiin sekä katsaus lapsille ja nuorille suunnattuun kirjatarjontaan.

  Lue lisää